Prof. dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania, a declarat pentru Pagina Medicala faptul ca va fi retras proiectul de lege privind practicarea medicinei in limita competentelor pentru absolventii care nu au reusit sa treaca de rezidentiat.
Conform presedintelui CMR, proiectul nu prevedea clar competentele in limita carora tinerii sa poata profesa.
„Care sunt competentele lor? Nu le-am stabilit, nu stim. Medicina generala, in Romania, nu mai exista pentru ca am creat specialitatea de medicina de familie. Ca sa ai medicina de familie, trebuie sa fi facut rezidentiatul trei ani de zile. Acolo, in proiectul de lege, se spune ca in spitale (n.r. ar putea profesa absolventii fara rezidentiat): ce poate sa faca un absolvent de medicina in spitale? Pentru ca in spital sunt deja specialitati. In spital, de fapt, vin cazuri care nu pot sa fie rezolvate in ambulatoriu; in spital, un medica absolvent nu are ce face, decat sa completeze o foaie de observatie, ceea ce inseamna ca se deporfesionalizeaza, sau ca ia bolnavul si il duca dintr-o parte in alta, la diferite analize”, a spus prof. Astarastoae.
De asemenea, tinerii aboslventi fara rezidentiat nu ar putea sa faca treaba infirmierelor sau a asistentelor. O solutie ar fi putut fi ca tinerii medicinisti care nu trec de anul IV sa primeasca diploma de asistenti medicali, insa profesiile de medic si de asistent medical sunt total diferite.
„Asistentele medicale au o anumita profesie, in acest moment sunt licentiate, este o profesie reglementata sectorial si au alte competente decat un medic. Atunci, am putea sa spunem ca studentii care nu trec de anul IV ar putea primi diploma de asistenta medicala, dar ei nu au abilitatile necesare si curricula este total diferita fata de cea a asistentelor medicale. Deci, o asistenta medicala este o profeise, medicul este o alta profesie. Asistenta medicala face parte din echipa coordonata de medic si are niste abilitati la care medicul a renuntat. Deci este un proiect de lege pe care ministrul a spus ca il retrage”, a explicat prof. Astarastoae.
Presedintele CMR a adaugat ca acest proiect de lege ar fi creat probleme suplimentare, prin acordarea unor sperante nerealiste tinerilor medicinisti.
Dr. Dorel Sandesc, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, declara ca este normal ca un absolvent care a terminat o facultate de profil si care nu a luat rezidentiatul sa profeseze, si asta pentru ca ar putea ajuta sistemul sanitar romanesc, un sistem lipsit de cadre medicale.
Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
(Eveniment cu prezenta fizica)