Autor  Oana Neacşu

„Sistemul s-a controlat singur şi a ieşit bine la control”. Asta spun, revoltaţi, medicii care lucrează în spitale şi ştiu că atât ei, cât şi pacienţii lor sunt în pericol din cauza bacteriilor care colcăie prin saloane şi sălile de operaţie. Scandalul dezinfectanţilor e departe de a se fi încheiat. Ieri, a avut loc un prim protest. Astăzi, se anunţă altul.

Declaraţia ministrului sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, potrivit căreia spitalele în care se foloseşte dezinfectantul Hexi Pharma sunt sigure, îi revoltă pe medici, pe managerii de spitale, dar şi pe pacienţi. Chirurgii care intră zi de zi în sălile de operaţie nu mai au încredere în soluţiile folosite pentru dezinfectare. În plus, se ştie bine, de mulţi ani, că infecţiile intraspitaliceşti sunt o reală problemă în România.

„Personal, mă simt în nesiguranţă. Nu consider că pacienţii sunt în siguranţă, aşa cum a declarat domnul ministru. Închipuiţi-vă că sunteţi în avion. Cineva din avion anunţă că este o bombă. Evident, avionul aterizează pe aeroportul cel mai apropiat şi se porneşte o anchetă pentru a confirma sau infirma existenţa unei bombe. În sistemul sanitar s-a semnalat existenţa unei bombe şi avionul merge mai departe fără ca cineva să-şi pună vreo problemă”, a declarat, la RFI, preşedintele Alianţei Medicilor, Bogdan Tănase. La rândul său, cunoscutul chirurg ortoped, prof. dr. Gheorghe Burnei, spune că, de când a fost scos la iveală faptul că dezinfectanţii sunt diluaţi chiar şi de zece ori, cadrelor medicale le este frică să mai intre în sălile de operaţie.

„În momentul în care concentraţia dintr-un dezinfectant nu este cea menţionată, riscul este major şi pentru pacient, şi pentru medic. Creşte riscul infecţiilor post operatorii. Cel mai grav e că li s-a permis accesul pe piaţă acestor vânzători ambulanţi, care fac câştiguri pe spatele oamenilor. Este un act criminal. La noi în spital s-a luat decizia de a schimba dezinfectantul şi de a înapoia stocurile”, a declarat  prof. dr. Gheorghe Burnei, şeful secţiei de ortopedie de la Spitalul „Marie Curie“....citeste mai departe.

Sursa

 

 

 

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro