Prezent la ediția a treia a evenimentului Health Forum, ce a avut loc în zilele de 12 și 13 aprilie la București, prof. dr. Mircea Cinteză, membru în Consiliul Național al Colegiului Medicilor din România, a prezentat date referitoare la fenomenul de migrație al medicilor români. Colegiul Medicilor din România a efectuat recent un studiu cu privire la cauzele migrației, din care a reieșit faptul că medicii aleg să părăsească țara din cauză că nu își pot practica meseria în condiții bune, nu se simt apreciați la nivel social, salariile fiind undeva pe locul 6 într-un top al nemulțumirilor. 

 

„În anul 2010, România avea, conform datelor oficiale, 1,9 medici la 1.000 de locuitori. Conform datelor ale statisticii europene, erau 2,2 medici la 1.000 de locuitori, dar acolo sunt introduse date ceva mai vechi. Ne aflăm la coada Europei privind densitatea de medici. Cu toate acestea, migrația este cea mai mare. Colegiul Medicilor din România a efectuat o cercetare cu privire la cauzele migrației.

Ca importanță, salariile medicilor au fost pe locul 6 din 10.

Principalele cauze au fost următoarele: medicii nu sunt apreciați la nivel social și nu au condiții foarte bune de lucru. Nu ne referim aici la spitalele din centrele universitare și județene, ci la medici din întreaga țară, în special medicii de familie, care se lovesc zilnic de nefuncționalitatea sistemului informatic, care îi blochează atât pe ei, cât și pe pacienți. Cu toate că salariile au fost citate de către medici pe locul 6, România are 376 de euro pe lună pentru medici debutanți și cel mult 850 de euro pentru medici care au toate gradele luate”, a precizat prof. dr. Mircea Cinteză.

Prof. dr. Mircea Cinteză a arătat că în România, concepția politicii și a politicienilor despre salariul medicilor este „mult inferioară și inacceptabilă” în raport cu concepția politicii din Uniunea Europeană. „Din pricina aceasta, migrația medicilor este importantă. Majoritatea medicilor care au sosit în Franța provin din România, potrivit datelor oficiale franceze, așa încât suntem furnizori de medici în Europa”, a precizat prof. dr. Mircea Cinteză...citeste mai departe .

Sursa

Autor TEODORA MINDRU

Foto zi-de-zi.ro

 

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro