Norme Coca 2023 - 2024

Orice modificare a formei sau culorii, precum şi apariţia unei aluniţe noi trebuie să ne trimită la dermatolg

Cristina, 27 de ani, a aflat acum doi ani, în urma unui control dermatologic, că are o aluniţă cu potenţial cancerigen. „Plănuiam de ceva timp să o verific. Îmi ridicau semne de întrebare atât mărimea, cât şi culoarea închisă. Ştiam că o leziune precanceroasă nu se vede cu ochiul liber, ci doar la un dispozitiv numit dermatoscop, aşa că m-am dus la control“, povesteşte tânăra. Controlul cu dermatoscopul nu a durat mult, nu a durut şi nici nu i-a produs vreun disconfort. „Pur şi simplu, medicul a fotografiat aluniţa cu un dispozitivul special, a mărit imaginea foarte mult, iar aparatul a calculat un scor“.

În funcţie de scorul obţinut cu dermatoscopul, medicul dermatolog ştie dacă aluniţa trebuie scoasă sau ţinuţă sub observaţie. „În cazul meu, m-a programat peste câteva zile să o extirp, pentru că avea, într-adevăr, potenţial cancerigen, mai ales că se afla într-o zonă în care era supusă permanent unor mici traumatisme. Am făcut o intervenţie cu laser care a durat fix două minute. Intervenţia nu este dureroasă şi se face sub anestezie locală. Imediat după operaţie, am plecat acasă pe picioarele mele“. Intervenţia cu laser este simplă, nu există risc de infecţii şi nu se prescriu antibiotice. „Singura constrângere a fost aceea că, timp de o săptămână, nu am avut voie să ud zona respectivă. După cele şapte zile, am scăpat şi de bandaj, iar acum, la doi ani de la intervenţie, nu se mai vede niciun semn.

Sfatul meu pentru alte persoane care se ştiu cu aluniţe pe corp care le atrag atenţia este să le controleze măcar o dată pe an, pentru că dermatoscopia chiar salvează vieţi“.

Înainte de dermatoscopie, există însă un obicei simplu la îndemâna oricui care ne ajută să depistăm eventualele modificări suspecte de la nivelul pielii. Este vorba despre obiceiul de a ne examina corpul în faţa oglinzii astfel încât să monitorizăm aluniţele existente şi să observăm dacă au apărut unele noi. „Înainte de orice expunere la soare mai ales înainte de sezonul estival, ar trebui să se solicite un control dermatologic“, subliniază prof. dr. Silviu Morariu, şeful Clinicii de Dermatologie a Spitalului Judeţean Mureş.  ...citeste mai departe

Sursa

..

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro