Autor  Monica Cosac     Sursa http://jurnalul.ro

  În timp ce birocraţii din Sănătate le cer medicilor să-şi facă datoria, medicii atrag atenţia că tocmai încrengătura de prevederi birocratice, bazate pe criterii economice şi nu medicale, îi împiedică să-şi facă meseria.

Din cauza diverselor prevederi din contractul cadru cu Casa de Asigurări de Sănătate, spre exemplu, “suntem puși în situația de a interna pacienții, pentru că nu avem acces la tehnologia de investigații necesară, sau de terapie, decât în condiții de spitalizare”, explică prof. dr. Ovidiu Băjenaru, medic neurolog la Spitalul Universitar din Bucureşti.

Multe dintre problemele grave din spitale, care îi revoltă, deopotrivă, pe medici şi pe pacienţi, ar putea fi rezolvate, dacă cei care ţin frâiele sistemului „ar face ordine în ogradă”. “Nu doar ministrul, ci toate structurile din Sănătate, trebuie să înțeleagă că, pentru a funcționa corect, sistemul medical trebuie să pornească de la recunoașterea realității, și anume că medicina românească e subfinanțată, prost dotată, că nu se bazează decât foarte puțin pe criterii medicale, iar toate acestea trebuie puse în rostul lor”, spune Ovidiu Băjenaru, preşedintele de onoare al Societăţii de Neurologie din România (SNR), care a făcut, pentru Jurnalul Naţional, o scurtă radiografie a “fracturilor” din medicina românească.

Fiecare palier al sistemulului medical are un rol important în funcţionarea sa, pe ansamblu, spune Băjenaru, iar un prin pas ar fi readucerea medicului de familie la statutul de medic, nu de funcţionar: “Medicina primară este extrem de importantă. Acești oameni trebuie să aibă feedback-ul necesar, pentru a putea să diagnosticheze la nivelul populației ceea ce pot și, în situații particulare, să trimită la medicul specialist. În acelaşi timp, în spitalele mari din ţară ar trebui să se facă investiții importante, în aşa fel încât, pacienţii gravi, care au nevoie tehnologii performante, pentru diagnostic şi tratament, să poată avea acces la acestea.

“Nu poți să echivalezi un spital orășenesc cu un mare spital universitar, unde ar trebui să fie centrele de expertiză maximă și de ultimă referință, pentru că acolo sunt oameni care au competența necesară”, consideră Băjenaru.

O altă problemă stringentă a sistemului este medicina ambulatorie.

Citeste mai departe pe Aici jurnalul.ro

 

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro