Ministerul Sanatatii doreste eliminarea coplatii asa cum este ea gandita la ora actuala si introducerea acesteia prin crearea posibilitatii ca pacientul sa acorde, la externare, o suma catre medicul curant, conform prof. dr. Dorel Sandesc, secretar de stat in MS, prezent la o dezbatere pe tema sanatatii.
„Gandim un sistem prin care coplata actuala, care s-a dovedit un esec lamentabil sa fie eliminata, dar in schimb sa poata fi inclusa prin posibilitatea pacientului de a da coplata medicului. Astfel ca pacientul la externare, daca doreste si apreciaza serviciile medicului, sa poata sa faca acest lucru oficial prin casierie, prin banca, printr-un venit impozabil si un procent sa poata ajunge si la fondurile spitalului”, a explicat prof. Sandesc.
Modificarea statutului medicului
De asemenea, el a mai aduagat ca ar trebui schimbat statutul medicului din spitale: pentru ca acesta activeaza intr-o profesie liberala, nu ar trebui incadrat la functionar public. O solutie pentru aceasta problema, conform secretarului de stat, ar fi ca medicul sa nu mai apara ca angajatul spitalului, ci sa aiba incheiat un contract de prestari servicii cu spitalul, iar in felul acesta fiscalitatea sa scada datorita statutului de medic liber.
„Ne gandim si la statutul medicului. Medicina este o profesie liberala si o mare parte din colegii nostri isi desfasoara activitatea in stil liberal: medicii de familie lucreaza pe stil liberal, prin cabinete medicale individuale, in ambulatoriile de specialitate la fel, doar in spitale, medicul, profesie liberala, functioneaza ca functionar public ceea ce este o anomalie. Am putea gandi, de ce nu, intr-o dezbatere publica, schimbarea statutului medicului. Putem discuta de exemplu ca medicul sa nu fie angajatul spitalului, ci sa aiba un contract de prestari servicii printr-o forma legala - cabinet medical individual - PFA cu spitalul respectiv, in care plata sa se faca pe performanta, el sa nu mai fie supus vicisitudinilor statutului de functionar publicului, iar fiscalitatea sa scada datorita statutului de medic liberal”, a mai spus prof. Sandesc.
Secretarul de stat a vorbit despre problema deficitului de medici si de cadre medicale din tara noastra, explicand unde anume s-ar putea lucra pentru ca angajatii din sistemul nostru de sanatate sa nu mai plece la lucru in strainatate.
O alta solutie pe care a propus-o prof. Sandesc este aceea a inchirierii platformelor tehnologice ale spitalelor publice pentru activitatea in privat: se doreste „inchirierea platformelor tehnologice ale spitalelor publice pentru activitate in privat: tehnici operatorii deosebite, sali de operatii, saloane, sa poata fi inchiriate in regim privat, in afara programului de lucru, de catre medici, pentru a-si putea completa veniturile”, a mai explicat secretarul de stat.