Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis într-o sențință dată ieri, 30 martie, că prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae nu s-a aflat în stare de incompatibilitate în anii în care a fost atît rector al Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, director al Institutului de Medicină Legală și președinte al Colegiului Medicilor Iași și Colegiului Medicilor din România.

Magistrații Înaltei Curți au mențiuni decizia dată de Curtea de Apel Brașov, desființînd un raport al Agenției Naționale de Integritate (ANI) care constata această stare de incompatibilitate. ANI a făcut recurs la decizia Curții de Apel Brașov și situația a fost tranșată, irevocabil, de ÎCCJ, pe 30 martie, în favoarea lui prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae.

„Respinge recursurile declarate de pârâta Agenția Națională de Integritate și de intervenienții Balaure Emil și Marinescu Gabriela împotriva Sentinței civile nr.113/F din 22 iulie 2014 a Curții de Apel Brașov – Secția contencios administrativ și fiscal, ca nefondate. Irevocabilă”, se precizează în minuta publicată pe siteul ÎCCJ.

Fost rector al UMF Iași, prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, a precizat că nu dorește să comenteze aspectele legale ale deciziei ÎCCJ.

„Nu am ce comenta la o decizie a Înaltei Curțide Casație și Justiție. Este o decizie definitivă și irevocabilă prin care ANI a pierdut procesul pe care i l-am deschis cu privire la incompatibilități. S-a dovedit în acest mod că ANI a abuzat și a creat o falsă problemă, nu a avut dreptate și sînt bucuros că am cîștigat procesul”, a declarat prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae.

Pe 26 martie a.c., Vasile Astărăstoae a fost condamnat de către magistrații Judecătoriei Iași la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese, iar a doua zi, pe 24 martie, profesorul și-a dat demisia din funcția de Președinte al Colegiului Medicilor din România, decizie care urmează să intre în vigoare pe 17 aprilie. Decizia privind conflictul de interese nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în termen de zece zile.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro