Postul de director executiv al unei companii este cel mai adesea ocupat de persoane care pot fi încadrate în categoria psihopaţilor. Urmează în top şi ofiţerii de poliţie, dar şi bucătarii-şef.

Psihopaţi nu sunt doar acele personaje din filmele din categoria thriller sau horror care taie oamenii în bucăţi cu un ferăstrău (chiar dacă majoritatea celor care au un astfel de comportament sunt psihopaţi).Ca orice afecţiune, şi psihopatia cunoaşte mai multe grade de gravitate. În general, un psihopat este „un individ egocentric, iresponsabil, impulsiv şi rece, care nu simte emoţie şi compasiune faţă de semenii săi. În acelaşi timp, însă, psihopatul este, în general, foarte inteligent, iar la prima vedere pare o persoană agreabilă şi binevoitoare, chiar şarmantă. Un astfel de individ îşi foloseşte inteligenţa pentru a-i manipula pe ceilalţi, singurul său scop fiind, de fapt, propriul succes“, ecplică psihoterapeuta Keren Rosner, de la Mentarex Consult din Capitală.Pe lista scurtă a atributelor asociate cel mai adesea unei persoane cu această tulburare de comportament se numără:

 • Lipsa senzaţiei de frică
   
 • Emoţii superficiale
   
 • Toleranţă crescută la stres
   
 • Lipsa empatiei
   
 • Sânge rece
   
 • Lipsa sentimentului de vinovăţie
   
 • Egocentrism
   
 • Caracter superficial
   
 • Manipulant
   
 • Iresponsabilitate
   
 • Impulsivitate
   
 • Comportamente antisociale

Potrivit doctorului în psihologie Kevin Dutton, autorul cărţii „Înţelepciunea psihopaţilor: ce ne pot învăţa despre succes sfinţii, spionii şi criminalii în serie“, în topul profesiilor cu cei mai mulţi psihopaţi se situează managerii (CEO).

Iată topul celor mai „psihopate“ meserii şi al celor cu cei mai puţini psihopaţi:
Topul ocupaţiilor cu cei mai mulţi psihopaţi
1.      CEO2.      Avocat3.      Angajat în televiziune sau radio4.      Vânzător5.      Chirurg6.      Jurnalist7.      Ofiţer de poliţie8.      Preot9.      Bucătar-şef10.  Funcţionar public
Topul ocupaţiilor cu cei mai puţini psihopaţi
1.      Asistent social2.      Asistentă medicală3.      Psihoterapeut4.      Artizan5.      Stilist / cosmetician6.      Funcţionar în ONG-uri cu scopuri caritabile7.      Profesor8.      Artist plastic9.      Doctor10.  Contabil
De ce?Majoritatea profesiilor din al doilea top (al celor cu puţini psihopaţi) presupun, în cea mai mare parte, confruntarea cu emoţiile şi sentimentele umane şi majoritatea nu oferă sentimentul de putere. Psihopaţii, prin natura lor, nu s-ar descurca la niciuna dintre meseriile respective.De cealaltă parte, majoritatea rolurilor din primul top oferă putere şi presupun luarea unor decizii care nu ţin cont de sentimente, la rece. Aşadar, acestea sunt apanajul psihopaţilor.
5 semne că şeful tău ar putea fi psihopat
Kevin Dutton propune un ghid care să-ţi ofere indicii cu privire posibilitatea ca şeful tău să fie psihopat:
1. Joc de putere emoţionalPsihopaţii sunt cameleoni sociali şi-şi pot schimba stare cât clipeşti dacă ei consideră că pot trage foloase de pe urma acestei schimbări. Una dintre armele preferate este jocul de-a simpatia, empatia şi compasiunea.Comportamentul deplorabil urmat de apelul la sprijin şi înţelegere pentru circumstanţe atenuante este unul dintre semnele distinctive ale psihopatului atât la serviciu, cât şi acasă
.2. Obsedat de nevoia de a controla totulRearanjarea absolut inutilă a spaţiului de lucru, impunerea bruscă a unor ore de lucru imposibile şi promisiunea unor favoruri în schimbul bârfelor de la birou sunt doar câteva dintre caracteristicile psihopatiei.
3. ŞarmantPsihopaţii sunt maeştri ai primelor impresii şi au un dar înnăscut de a te face să te simţi important. Sunt psihologi străluciţi şi ştiu cum să te „trateze“, astfel încât pe viitor să te manipuleze în direcţia dorită de ei.
4. ParazitPsihopaţii sunt vampirii corporaţiilor, sunt aceia care te atrag în conversaţii interesante numai pentru a-ţi „suge“ ideile valoroase, rezultatul unei munci de luni întregi, poate.Dacă şeful tău are obiceiul de a-şi pune numele pe munca făcută de tine şi de ceilalţi colegi, atunci ar fi cazul să-ţi cauţi de lucru în altă parte, fiindcă ai un şef psihopat.
5. VicleanPsihopaţii nu se ghidează după aceleaşi coduri morale ca toţi ceilalţi oameni, nu prea ştiu ce înseamnă sentimentul de vinovăţie sau anxietatea atunci când mint cu neruşinare. Nu au remuşcări.Relaţia cu un şef psihopat este pavată cu neînţelegeri şi ipoteze false, pe fondul minciunilor infiltrate de-a lungul timpului. 
 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro