Norme Coca 2023 - 2024

Plantele medicinale si aromatice incep sa le aduca bani frumosi agricultorilor. In ultimii ani, suprafetele cultivate au crescut de 3 ori, asta pentru ca romanii au inteles ca ceaiurile nu sunt bune doar atunci cand te imbolnavesti.

Drept urmare, lavanda, menta si sunatoarea iau, in unele zone, locul cartofilor si cerealelor. La Ocna Mures, in Alba, cand ajungi pe terenul domnului Iakob ai impresia ca esti in Provence. In urma cu 4 ani, acesta a inlocuit orzul si graul cu lavanda, mult mai profitabila.

Ioan Iakob - cultivator: „ Anul trecut am scos 6800 de kg la hectar si am vandut si in verde si uscat. Nu avem cantitati suficiente pentru cata cerere este. Le prelucreaza, fac tincturi, diferite produse, eventual ceaiuri."

Cind a intrat in afacere avea un hectar. A investit o mie de euro in seminte si dupa primele 12 luni s-au vazut rezultatele. Acum scoate 7 tone de lavanda la hectar si, dupa ce achita toate cheltuielile, ramine cu un profit anual de 20 de mii de euro la hectar. La fel ca el au facut si altii. Asa se face ca daca in urma cu zece ani, in Romania erau cultivate mai putin de 5 mii de hectare de plante medicinale, acum sunt in jur de 14 mii.

Pe langa lavanda e cerere mare si de papadie, soc, coada calului sau echinaceea. E adevarat ca noi nu avem cultul ceaiului de la ora cinci, precum englezii, dar romanii incep incet, incet sa inlocuiasca ceaiul de tuse, pe care il beau atunci cand sunt bolnavi, cu cel pe care il consuma atunci cand ies in oras cu prietenii, sa se relaxeze. Dovada sunt zeci de astfel de ceainarii cochete, care au aparut in ultima vreme.

Client ceainarie: "Beau un ceai alb. E foarte bun. E placut sa iesi la un ceai."

De unde nu mai produceam aproape deloc, anul trecut am ajuns chiar sa exportam 90 de tone si doar 7 mii au fost importate, in special culturi care nu se gasesc pe la noi, cum ar fi ceaiul verde si iasomia. In prezent, romanii cultiva 800 de tipuri de plante medicinale, dar mai avem mult pana sa-i ajungem pe chinezi, care cresc 5 mii de plante.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro