A mai rămas doar o săptămână până când cardul de sănătate va deveni absolut obligatoriu şi în continuare peste 300.000 de asiguraţi care nu au intrat încă în posesia documentului electronic. De aceea, oficialii de la casa Naţională de Asigurări de Sănătate au anunţat că în următoarele zile programul caselor de asigurări a fost prelungit la zece ore (08.00-20.00), în timp ce ghişeele şi personalul au fost suplimentate pentru a evita cozile.

Vasile Ciurchea, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), a atras ieri atenţia că de la 1 septembrie singurii care vor mai primi servicii medicale în lipsa cardului vor fi copiii, asiguraţii cărora nu li s-a emis documentul electronic şi cei care îl refuză din motive religioase. Aceştia din urmă, însă, vor fi nevoiţi de săptămâna viitoare să meargă la sediile caselor de asigurări de care aparţin şi să depună o cerere în scris în care să menţioneze motivele refuzului. Abia după aceea vor primi o adeverinţă pe care vor avea obligaţia s-o reînoiască o dată la trei luni.   „Pe loc, ei vor primi o adeverinţă care este valabilă timp de trei luni, ea urmând a fi prezentată ori de câte ori asiguratul solicită un serviciu medical”, a explicat, ieri, şeful CNAS. În ceea ce-i priveşte pe asiguraţii care împlinesc vârsta de 18 ani sau dobândesc calitatea de asigurat, pentru ei se va genera automat din sistem comanda de tipărire şi distribuire a cardului de sănătate, nefiind necesară o solicitare în scris a asiguratului pentru eliberarea documentului electronic.

Momentan, sunt în drum spre asiguraţi 247.000 de carduri şi alte 600.000 urmează să fie distribuite, prin serviciile poştale, până la sfârşitul anului. Ele vor fi tipărite într-o lună şi jumătate cel mult”, a mai precizat oficialul.    În ceea ce priveşte Capitala, aproape 73.000 de bucureşteni nu şi-au ridicat cadrul de sănătate. Dintre aceştia, peste 10.000 au fost deja invitaţi prin SMS să-şi ridice documentul de la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB).

Nicio internare fără card de sănătate 

Potrivit acestuia, din cele 15 milioane de carduri care au ajuns în buzunarele asiguraţilor, 8,6 milioane au fost deja activate. Asta deşi într-un an se oferă servicii medicale unui număr de 6 milioane de români. „Oamenii au fost special la medic pentru a-şi activa cardurile”, a explicat Ciurchea.  Medicul a atras atenţia că nici internările care nu prezintă urgenţe nu vor avea loc în lipsa cardului. „Nu o sa mai meargă povestea cu <>. Trebuie să meargă acasă să-l aducă. Dacă nu, mai există opţiunea de a plăti serviciul respectiv.

Dar nu cred că vrea cineva să plătească un serviciu care poate fi decontat de casă. Deci, ideea este ca oamenii să fie responsabili şi să vină cu cardul la ei”, a subliniat preşedintele CNAS.
Medicilor le este interzis să păstreze cardurile pacienţilor 

„Nimeni nu are voie să păstreze cardul în afară de asigurat. Dacă e şi cardul şi PIN-ul la medic, l-am introdus degeaba. În plus, asta este infracţiune şi se pedepseşte conform legii”, a atras atenţia Vasile Ciurchea, asigurându-i pe furnizorii de servicii medicale că în perioada următoare vor fi făcute şi controale mai dese pe marginea utilizării corespunzătoare a cardului.    Asiguraţii sunt atenţionaţi că vor avea nevoie de documentul electronic şi la farmacii dacă vor achiziţiona medicamente în baza unor reţete compensate sau gratuite. „E necesar cardul celui care ridică reţeta. Pe noi ne interesează să vedem cine şi când a ridicat reţeta, ca să nu mai fie fraudat sistemul”, a explicat Ciurchea care a menţionat că începând cu luna mai, data la care cardul de sănătate a început să fie folosit, numărul de servicii decontate a scăzut considerabil.

Salariile, majorate din economii  

Preşedintele CNAS a reamintit ieri că salariile medicilor vor fi majorate cu ajutorul economiilor făcute în lunile anterioare prin utilizarea cardului de sănătate. Medicul a precizat că prin această majorare a salariilor şi suma care se întoarce în sistemul de sănătate, ca şi contribuţie CAS, va fi una mai mare. „Automat, dacă un salariu de 1.000 de lei creşte la 1.200 de lei, banii care se întorc în sistem sunt mai mulţi”, a explicat Vasile Ciurchea. Potrivit acestuia, în luna mai au fost făcute economii prin folosirea cardului de 91 de milioane de lei.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro