Norme Coca 2023 - 2024

Descoperirea unor extracte cu acţiune anticanceroasă, atât din plante, cât şi din ciano-bacterii este tema de cercetare a unui proiect pentru care Centrul de Cercetări Biologice (CCB) Jibou speră să obţină finanţare europeană. Potrivit directorului Cosmin Sicora, CCB Jibou este singura instituţie din judeţ care a depus, la sfârşitul anului trecut, la Agenţia Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică, proiecte de cercetare.

"Pe partea de cercetare s-au depus trei proiecte în luna decembrie, am trecut de filtrul de eligibilitate şi aşteptăm să fim evaluaţi. Am fost singurii din Sălaj care au depus proiecte pe această axă de finanţare. Am pus pe harta ţării judeţul, pe partea de cercetare. Au fost şi judeţe care n-au depus niciun proiect", a declarat Cosmin Sicora.
El a precizat că unul dintre aceste proiecte vizează descoperirea unor remedii pentru tratarea cancerului. "Avem un proiect ce se referă la descoperirea unor extracte cu acţiune anticanceroasă, atât din plante cât şi din ciano-bacterii, lucru care este foarte nou. Practic, nu s-a mai făcut în România. În străinătate au mai fost câte proiecte de acest gen, dar la noi în ţară nu. Noi avem experienţă pe partea de ciano-bacterii şi ne-am zis că putem încerca să le folosim şi pe partea bio-medicală", a subliniat Cosmin Sicora.

Celelalte două proiecte vizează descoperirea de proteine noi implicate în procesul de fotosinteză, respectiv stimularea schimbărilor climatice pentru a se putea observa acţiunea lor asupra plantelor ameninţare deja cu dispariţia. "Noi zicem că am scris trei proiecte foarte interesante, care merită făcute, iar dacă nu vom obţine finanţare vom încerca să le facem din fonduri proprii sau din alte surse", a conchis Cosmin Sicora. AGERPRES

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro