Pacienţii care se tem să afle de ce boli suferă ar putea cere unei persoane de încredere să ia rezultatele analizelor medicale în locul lor. Într-un proiect aflat în dezbatere publică pe pagina de internet a Ministerului Sănătăţii, se precizează că în momentul în care un pacient nu va dori să ştie care îi este diagnosticul, de teamă de a nu fi prea afectat de ceea ce ar putea afla, acesta are posibilitatea să delege, în scris, o altă persoană, rudă sau prieten, care să primească informaţii de la medici.

În prezent, potrivit Legii Sănătăţii, toate investigaţiile privind starea de sănătate, rezultatele acestora, diagnosticul, prognosticul şi alte date personale sunt confidenţiale, chiar şi după decesul pacientului.

„La internare sau pe parcursul furnizării serviciilor de sănătate, după caz, medicul curant are obligaţia să aducă la cunoştinţa pacientului faptul că are dreptul de a cere să nu fie informat în cazul în care informaţiile medicale prezentate i-ar cauza suferinţă, precum şi dreptul de a alege o altă persoană care să fie informată în locul său”, se arată în ordinul respectiv.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro