Ministerul Sănătătii (MS) ar putea avea patru secretari de stat, un subsecretar de stat, un secretar general si de un secretar general adjunct, prevede un proiect pus în dezbatere publică pe site-ul institutiei.

"Pentru o mai bună coordonare si reprezentare a tuturor structurilor organizatorice, precum si pentru relationarea permanentă si eficientă cu Casa Nationala de Asigurări de Sănătate este necesar ca ministrul Sănătătii să fie ajutat în buna desfăsurare a tuturor atributiilor de 4 secretari de stat. Astfel, fată de numărul de 3 secretari de stat aprobati în prezent se propune suplimentarea numărului de secretari de stat cu un post, ministrul Sănătătii urmând a fi ajutat în realizarea atributiilor de 4 secretari de stat", se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Încadrarea în structura organizatorică propusă se face în limita numărului de posturi anterior aprobat pentru Ministerul Sănătătii, respectiv de 278 posturi.

Potrivit notei de fundamentare, măsurile propuse au ca obiectiv principal eficientizarea activitătii MS si crearea de instrumente care să faciliteze implementarea reformelor în acest domeniu, în cel mai scurt timp.

Proiectul mai prevede si înfiintarea Directiei generală de asistentă medicală si sănătate publică, care să abordeze în mod corelat politicile de sănătate din domeniul asistentei medicale primare, ambulatorii de specialitate si spitalicesti cu politica sanitară în domeniul preventiei, mediului de viată si de muncă, promovarea sănătătii, medicină ocupatională si medicină scolară, înfiintarea Directiei generale resurse umane, juridic si contencios care va avea posibilitatea corelării tuturor problemelor care se derulează la nivelul Ministerului Sănătătii în domeniul resurselor umane specifice sectorului sanitar, respectiv organizarea rezidentiatului, promovarea în grad profesional pentru medici farmacisti si alte categorii de personal sanitar.

Directia buget si contabilitate la nivel de directie generală va fi fost reorganizată.

Potrivit propunerii, va fi organizată Directia achizitii centralizate, patrimoniu si infrastructuri sanitare care în această formă de organizare poate avea o abordare unitară privind derularea activitătilor legate de infrastructura unitătilor sanitare si de organizarea si derularea procedurilor de achizitii centralizate.

Directia politica medicamentului si a dispozitivelor medicale va asigura "o nouă abordare" în ceea ce priveste elaborarea si implementarea atât a politicii medicamentului, cât si a dispozitivelor medicale cu privire la preturi, rambursare, mecanisme de intrare pe piată, mecanisme de reglare a pietei de medicamente, utilizarea eficientă a fondurilor, iar Directia relatii cu presa, afaceri europene si relatii internationale va gestiona atât relatiile publice la nivelul ministerului, institutiilor, organizatiilor guvernamentale si neguvernamentale, cât si al relatiilor din domeniul afacerilor europene si relatiilor internationale.

"Ca urmare a faptului că ministerul nu are logistica necesară îndeplinirii atributiilor ce îi revin în domeniul evaluării tehnologiilor în sănătate apare necesitate transferării acestor atributii la Agentia Natională a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale", se mai arată în nota de fundamentare.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro