Incadrarea in grad de handicap se va face, in urma emiterii unor noi metodologii, dupa reguli mult mai clare, care sa asigure protectia transplantatilor de abuzurile si indiferenta unor Comisii teritoriale.

 

Tache-Amali-Raluca

O delegatie a Asociatiei Transplantatilor din Romania (ATR), formata din Gheorghe Tache, Amali Teodorescu si Raluca Dragan a fost vineri, in audienta la Directia pentru Protectia Persoanelor cu Dizabilitati (DPPD) din Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS), pentru a discuta despre protectia transplantatilor prin incadrarea in grad de handicap corespunzator.

Delegatia ATR s-a intalnit cu directorul DPPD, Estera Juravlea si cu presedintele Comisiei superioare de evaluare a incadrarii in grad de handicap, dr. Alicia Diaconu, iar in urma intrevederii si discutiilor purtate s-a convenit ca la urmatoarea intalnire sa se puna la punct o metodologie clara de incadrare in grad de handicap a persoanelor transplantate, astfel incat acestea sa se poata adresa comisiilor de specialitate pentru revizuire si „remedierea” situatiilor necorespunzatoare.

In decursul acestei intrevederi au fost prezentate (pentru a cata oara?), in sinteza, particularitatile si nevoia de protectie sociala reala a pacientilor cu transplant, indiferent de tipul organului transplantat, situatia din ultimii doi ani referitoare la evaluarile nerealiste si neconforme cu problematica specifica afectiunilor si afectarilor pacientului cu transplant care au avut ca rezultat incadrari inferioare in grad de handicap, incadrari de multe ori mentinute si in situatia contestatiilor”, precizeaza Gheorghe Tache, presedintele ATR, intr-un comunicat de presa in care isi exprima speranta ca lucrurile vor lua o intorsatura favorabila, in sfarsit.

 

ATR

Cei doi reprezentanti ai Ministerului Muncii au precizat ca le este cunoscuta problematica specifica vietii pacientului cu transplant pe linia protectiei sociale, ca urmare si a multitudinii de sesizari scrise primite de la ATR si a numeroaselor intalniri cu conducerea organizatiei si ca recent s-a facut o informare cu aceste particularitati catre sefii comisiilor de incadrare in grad de handicap din teritoriu, se mai precizeaza in comunicatul amintit.

Am apreciat aceste lucruri, dar am sustinut ca nu este suficient si ca trebuie facut ceva mai mult. In urma discutiilor am convenit cu partenerii de dialog, ca saptaman viitoare, in metodologia privind realizarea protectiei sociale, sa se faca o referire clara la incadrarea pacientilor in stare post transplant/cu medicatie de imunosupresie in grad Grav sau Accentuat”, mentioneaza presedintele ATR.

Dupa aparitia acestei metodologii, pacientii cu transplant care au incadrare in grad mediu, usor sau au fost incadrati ca „fara handicap” vor avea posibilitatea sa se adreseze Comisiilor teritoriale cu o cerere pentru reevaluare si incadrare conform precizarilor metodologice.

Sursa

 

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro