Norme Coca 2023 - 2024

Prorectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) "Carol Davila", Ruxandra Ionescu, a declarat duminică, după începerea examenului de rezidenţiat, că salariile foarte mici sunt principalul motiv pentru care viitorii medici aleg să profeseze în altă parte, un rezident putând primi în alte state până la 2.000 de euro lunar, în timp ce în România veniturile acestuia sunt de aproximativ 1.000 de lei.

Ruxandra Ionescu, a mai spus că foarte mulţi dintre viitorii medici aleg să plece în străinătate chiar din timpul rezidenţiatului, pentru salariile mult mai mari.

Concursul de rezidenţiat susţinut la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) "Carol Davila" a început la ora 10.10, când s-a încheiat distribuirea caietelor cu subiecte, a mai spus Ruxandra Ionescu, potrivit Mediafax.

Aceste caiete cu subiecte au fost făcute de către o comisie secretizată, ai cărei membri nu au avut acces nici măcar la telefonul mobil şi au fost transportate către facultăţile de medicină de către poliţie şi jandarmerie.

Concursul de rezidenţiat la UMF Bucureşti s-a încheiat în jurul orei 14.00, candidaţii trebuind să răspundă la 200 de întrebări în patru ore.

Prorectorul UMF Bucureşti a precizat că în acest an cea mai mare concurenţă este la stomatologie, unde sunt cinci concurenţi pe un loc, în timp ce la medicină sunt doi candidaţi pe loc.

Concursul de rezidenţiat a fost organizat duminică, în centrele universitare Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Timişoara şi Craiova, pentru domeniile medicină, medicină dentară şi farmacie, pe baza tematicilor anunţate.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, la concursul de rezidenţiat s-au înscris 5.102 absolvenţi, care concurează pe 3.879 de locuri şi posturi. Dintre cei peste 5.100 de candidaţi, 3.857 au optat pentru locurile şi posturile scoase la concurs la medicină, 964 s-au înscris pentru locurile şi posturile de la medicină dentară, iar 281 susţin concursul pentru farmacie.

În Bucureşti, 1.942 de candidaţi s-au înscris, pe aproape 800 de locuri, la concursul de rezidenţiat organizat în centrul universitar din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) "Carol Davila".

Centrul universitar din Bucureşti are alocate 690 de locuri la medicină, 93 la medicină dentară şi 15 la farmacie. Dintre cei peste 1.900 de candidaţi, 1.454 s-au înscris pentru medicinǎ, 377 la medicină dentarǎ, iar 111 la farmacie.

 

 

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro