CNAS a postat pe site-ul instituţiei un anunţ privind reluarea activităţii în sistemul informatic."Începând cu ora 10.15 (15.02.2016), platforma informatică PIAS este funcţională în parametrii proiectaţi".

================

Medicii organizează astăzi, la ora 12,00, un protest în fața sediului Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate din Bucureşti, nemulţumiţi de blocajele din sistemul informatic.

CNAS a anunţat ieri existenţa unei defecţiuni şi a recomandat ca, pentru o perioadă de timp, confirmarea utilizării serviciilor medicale, prescrierii reţetelor şi eliberării medicamentelor prin cardul de sănătate vor putea fi efectuate numai în modul offline până la remedierea unei probleme apărute la sistem.

Societatea Națională de Medicina Familiei şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie avertizează însă CNAS că argumentului amprentei de timp în locul semnăturii cu card va fi preluat la cabinetele medicilor de familie, care vor oferi pacienților doar amprente de consultații, amprente de rețete și amprente de bilete de trimitere, până când CNAS își va asuma acest eșec național și va oferi o soluție alternativă care să nu mai pună pacienții și medicii în dificultate.

În plus, cele două organizaţii profesionale ale medicilor spun într-un comunicat de presă că "medicii de familie vor acorda NUMAI CONSULTAŢII FĂRĂ CARD, prevăzute ca obligativitate în contract, copiilor și persoanelor care au adeverințe înlocuitoare de card. În ciuda recomandărilor făcute de CNAS, asigurații care au card de sănătate nu pot primi servicii medicale dacă sistemul CEAS nu funcționează! De asemenea anunțăm populația că medicii de familie vor asigura urgențele la cabinete, dar fără a elibera documente în relația contractuală cu un partener care nu este capabil să asigure minimul necesar populației plătitoare".

"De aceea, avertizăm pacienții că nu se vor putea acorda servicii medicale în timp util, că este foarte probabil ca serviciile medicale, eliberarea actelor medicale, a rețetelor pot fi întârziate sau blocate. Se recunoaşte în sfârşit oficial ceea ce spunem de luni de zile, că sistemul informatic nu este structurat, gândit, dimensionat la nivelul real al solicitărilor din sistem. Nu medicii sunt de vină pentru acest lucru, de aceea solicităm public CNAS să înceteze să mai impute medicilor contravaloarea serviciilor oferite pacienților!" - este apelul lansat de SNMF și FNPMF, care susţin că "de mai bine de 10 zile întreaga platformă electronică a CNAS funcționeazî cu mare dificultate, însă acum este evident că activitatea întregului sistem sanitar este afectată, atât activitatea medicilor de familie cât și consultațiile în ambulatoriu, efectuarea de analize de laborator, eliberarea medicamentelor în farmacii, internările sau externările din spitale".

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro