Angajatii Institutului Cantacuzino din Capitala protesteaza in curtea unitatii medicale, pentru ca nu si-au primit luni salariul, iar ministrul Sanatatii va cere demisia directorului unitatii, Radu Iordachel, care a promis ca va da banii marti, relateaza Mediafax.

O parte dintre angajatii Institutului Cantacuzino s-au adunat, luni, in curtea unitatii, pentru a protesta, dupa ce au fost informati ca nu isi vor primi salariile la timp.

"Trebuia sa primeasca banii azi, dar vor primi maine", a declarat pentru Mediafax managerul Institutului Cantacuzino, Radu Iordachel, care a precizat ca la protest participa doar o parte din cei 520 de angajati ai unitatii.

Intrebat daca angajatii au ce lucra in conditiile in care productia de vaccinuri nu functioneaza din in acest an, Iordachel a spus ca "o parte are de lucru".

Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a declarat pentru Mediafax ca va cere, marti, demisia lui Iordachel. El a mai spus ca, inca de saptamana trecuta, a somat conducerea institutului sa platesca banii angajatilor si sa nu intarzie salariile.

"Am somat conducerea institutului sa platesca prioritar salariile angajatilor. Mi s-a promis ca vor fi platite cu o zi intarziere, adica marti", a explicat Banicioiu.

Ministrul a mai spus ca, de doua saptamani, a fost organizata o comisie interministeriala, care analizeaza situatia de la Cantacuzino. Comisia este condusa de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, si din ea mai fac parte ministii Educatiei, Cercetarii, Finantelor, Economiei, Justitiei, Internelor si Sanatatii.

Institutul Cantacuzino nu va putea produce vaccin antigripal nici pentru sezonul 2014 - 2015, intrucat mai sunt probleme de rezolvat, iar fabricatia va fi reluata de anul viitor, declara, in iunie, managerul unitatii, Radu Iordachel.

Agentia Nationala a Medicamentului (ANM) a anuntat Institutul Cantacuzino, la sfarsitul anului 2013, ca vaccinul antigripal nu poate fi pus pe piata, intrucat au fost descoperite probleme. Totodata, ANM a trimis probe, pentru reverificare, la Agentia Medicamentului din Franta, care a comunicat, in 31 ianuarie, ca vaccinul nu este conform normelor. Rezultatele au indicat faptul ca vaccinul antigripal produs la Institutul Cantacuzino are peste 3.000 de unitati per mililitru de endotoxine, fata de sub 100 pentru un produs conform. Agentia franceza a facut si un al doilea test, de reconfirmare, care a indicat aceleasi rezultate.

Ministerul Sanatatii a desemnat o comisie de experti care a analizat efectele vaccinului antigripal. Intrucat produsul s-a dovedit neconform, el a ramas in custodia Institutului Cantacuzino.

Raportul Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), intocmit dupa verificarile facute la Cantacuzino din perioada 25 - 27 februarie, arata ca productia de vaccin antigripal pentru sezonul rece 2013-2014 a inceput foarte tarziu, nefiind suficient timp pentru respectarea adecvata a sistemului de calitate.

Verificarile la Cantacuzino au mai relevat, potrivit specialistilor OMS, ca institutul nu are un plan de business clar, bugetat, pentru urmatorii 5-10 ani.

Anul 2012 a fost primul in care in campania de imunizare gratuita impotriva gripei nu au mai fost folosite vaccinuri de la Institutul Cantacuzino, dupa ce, in ianuarie 2012, multe loturi cu doze fabricate la acest institut au fost retrase, din cauza unei concentratii scazute a tulpinei B, linia de productie a fiolelor fiind ulterior inchisa.

Institutul Cantacuzino, care se numara printre cei mai apreciati producatori de imunologice din lume, si-a inceput declinul in februarie 2010, dupa ce Agentia Nationala a Medicamentului i-a retras autorizatia de punere pe piata a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, intrucat ii expirase standardul de bune practici de fabricatie. In aceste conditii, unele programe nationale de imunizare au fost blocate timp de mai multe luni, iar autoritatile au fost obligate sa importe vaccin.

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro