Norme Coca 2023 - 2024

Mai mulţi bani pentru cei peste 100.000 de angajaţi cu salarii sub 1.500 de lei de anul viitor şi deblocarea posturilor din sistem, în funcţie de necesităţi, de la 1 august - sunt două dintre promisiunile pe care le-au obţinut sindicaliştii Sanitas în urma negocierilor de la Ministerul Muncii. Deciziile oficiale vor fi însă luate mâine, cu cifrele în faţă, la Ministerul de Finanţe.

După patru zile de proteste, medicii au o obţinut şi primele promisiuni, care însă nu i-au mulţumit pe toţi sindicaliştii. Unii dintre ei se plâng că un medic cu opt ani vechime are același salariu cu unul care lucrează de 40 de ani.

La Ministerul Muncii, sindicaliştii au negociat şi deblocarea posturilor din sistem.

„Avem promisiunea ca într-o etapă ulterioară să se deblocheze eșalonat posturi acolo unde este necesar. Personal estimez că undeva la 1 august”, spune Marius Sepi, prim-vicepreședintele Sanitas.

„Cred că în sistem trebuie să fie mai puțini oameni în posturi administrative şi mai mulţi oameni care să poată lucra direct cu bolnavii”, spune Codrin Scutaru, secretar de stat în Ministerul Muncii.

Protestatarii nu au însă încredere în promisiunile autorităților. Spun că au fost mințiți de prea multe ori și că, din asistență socială, au devenit asistați social.

Protestatarii adunaţi în faţa Ministerului Muncii au venit din mai multe oraşe din ţară. Printre ei au fost şi medici care lucrează la cabinetele școlare și studențești. Aceștia se plâng că, de când au trecut în subordinea autorităților locale, nu au contract colectiv de muncă.

Problema contractului coelctiv de muncă va fi discutată în perioada 2-4 iulie, când a fost convocat Consiliul Naţional Tripartiti pentru dialog Social, a spus Marius Sepi, prim-vicepreședintele Sanitas. Mâine sindicaliştii se întâlesc cu reprezentanţii Ministerului de Finanţe

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro