Teama de a fi deconectat este suficient de agresivă pentru a merita un nume clinic. Un sentiment de panică vă cuprinde de îndată ce vă daţi seama că aţi uitat smartphone-ul acasă? Nu reuşiţi să rezistaţi mai mult de zece minute fără a verifica notificările şi credeţi că sună chiar şi atunci când nu este aşa?

Dacă aţi răspuns afirmativ la cel puţin două din cele trei întrebări, atunci este posibil să fi dezvoltat o dependenţă reală de smartphon: este "nomofobia", pentru lumea anglo-saxonă "nomophobia". Definiţia provine de la abrevierea engleză a expresiei "nu-mobile-phone". S-a constatat că fără telefonul conectat, cu bateria încărcată şi mereu la îndemână, se încearcă acelaşi sentiment de anxietate care se simte pe scaunul medicului stomatolog. De ce?

Conform studiilor efectuate de către David Greenfield, profesor de psihiatrie la Universitatea din Connecticut, ataşamentul faţă de smartphone este foarte similară cu toate celelalte dependenţe, deoarece cauzează interferenţe în producţia de dopamină, neurotransmiţătorul care controlează circuitul creierului referitor la recompensă: cu alte cuvinte, încurajează oamenii să se implice în activităţi care cred că le vor oferi plăcere.

Deci, de fiecare dată când vedem o notificare pe telefon, un mesaj scurt sau un nou e-mail, creşte nivelul de dopamină pentru că noi credem că - deşi ar fi potrivit să spunem, sperăm - vom avea parte de ceva nou şi interesant. Problema este că nu putem şti în avans dacă se va întâmpla ceva cu adevărat frumos, astfel încât se simte nevoia de a verifica în continuu. Exact la fel ca jocul pe slot machine: sperând în combinaţia care ne va face milionari, vom continua să jucăm. Şi pentru a verifica notificările nu este nevoie nici măcar de o monedă: este suficient să iei smartphone-ul în mână.

Potrivit unui studiu realizat de institutul de cercetare britanic YouGov, mai mult de şase din zece tineri între 18 şi 29 de ani merg la culcare în compania telefonului, un alt semn de netăgăduit că ceva nu este în regulă. Cercetătorii au propus ca nomofobia să fie inclusă în Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (Manualul de Diagnostic şi Statistică al tulburărilor psihice), cunoscut sub iniţialele DSM şi publicat de Asociatia Americana de Psihiatrie .

"Ca orice dependenţă, primul simptom este negarea, explică cercetătorii. Deşi tehnologia ne permite să ne facem munca mai rapid şi mai eficient, dispozitivele mobile pot avea un efect periculos asupra sănătăţii: trebuie să se investigheze fenomenul mai profund şi să se studieze aspectele psihologice. Acel sentiment de "a pierde ceva", dacă nu se controlează în mod constant, este cu totul iluzoriu, conchide profesorul Greenfield. Ce se întâmplă pe ecran nu are nimic de-a face cu vieţile noastre".

Sursa: obiectiv

 

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro