Norme Coca 2023 - 2024

O organizaţie neguvernamentală face ceea ce ar trebui să fie datoria statului - să asigure tratamentul pacienţilor cu cancer. Din cauză că listele de aşteptare pentru radioterapie în spitalele de stat se întind chiar şi pe şase luni, ONG-ul a decis să sponsorizeze tratamentul pentru câţiva zeci de pacienţi în spitalele private, acolo unde o cură completă poate ajunge chiar şi la 5.000 de euro. Abia acum Ministerul Sănătăţii a obţinut bani pentru cumpărarea de noi aparate, dar ar putea trece încă doi ani până vor fi puse în funcţiune.

 

32 de ani şi cancer de sân. O operaţie de extirpare, urmată de reconstrucţie mamară, apoi chimioterapie şi radioterapie. Aşa s-a scurs ultimul an pentru Mădălina Niculescu. Acum poate fi fericită pentru că a trecut cu bine peste această încercare.

„Eu mă simt foarte bine şi pot să spun cu încredere oricărui om, fie el bărbat sau femeie, că există viaţă după cancer”, spune ea.

Dar, dacă ar fi fost să aştepte după tratamente la stat, nu ar mai fi fost aceeaşi femeie optimistă şi plină de viaţă. Listele de aşteptare pentru radioterapie, o procedură recomandată în cazul a 70% din pacienţii cu cancer, pot ajunge chiar şi la jumătate de an.

„E enorm. Daca este un cancer care are ca prima etapă terapeutică radioterapia, tratamentul ar trebui să înceapă a doua zi, dacă este un tratament post operator ar trebui să înceapă după o lună și jumătate”, spune Bogdan Lişcu, medic specializat în radioterapie.

România are doar 18 aparate de radioterapie, unele vechi de zeci de ani. Pentru a acoperi toate nevoile ar fi nevoie de 160. Acum, Ministerul Sănătăţii a anunţat că a obţinut un împrumut de 40 de milioane de euro de la Banca Mondială prin care să construiască 15 centre noi. Dar până să funcţioneze ar mai putea trece cel puţin doi ani, după estimările specialiştilor.

„Timpul acesta poate să fie chiar mai lung dacă ele sunt distribuite în centre care la momentul asta nu au nici buncăre funcţionale, nici personal. Este foarte greu de găsit personal de specialitate, în special fizicieni”, spune Bogdan Lișcu.

De aceea, o organizaţie neguvernamentală a decis să sponsorizeze în fiecare lună cinci pacienţi care au nevoie de acest tratament dar nu şi l-ar putea permite altfel. Selecţia se face pe baza actelor medicale.

„Suntem în prima lună. Avem înscrişi patru pacienţi, campania abia a început. Pacienţii se pot înscrie şi dacă nu sunt selectaţi luna aceasta şi între timp nu au reuşit să intre la stat să facă radioterapie pot aplica din nou luna viitoare, doar completand formularul de înscriere, fără să mai trimită alte documente”, spune Oana Gheorghiu, co-fondatorul asociaţiei Dăruieşte Viaţa.

În spitalele private, o cură de radioterapie costă între 2.000 şi 5.000 de euro, iar statul acoperă doar o mică parte din costuri.

Sursa

 

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro