Managerul Institutului Cantacuzino a anuntat ca se va retrage „probabil” din functie, dupa protestele angajatilor care i-au cerut demnisia si decizia Ministerul Sanatatii de a reorganiza institutia.

 

Radu Iordachel

Radu Iordachel

Dupa aproape doua saptamani de la declansarea protestelor angajatilor, care i-au cerut demisia, dar si dupa o serie de discutii purtate cu reprezentantii Ministerului Sanatatii (MS), care au decis reorganizarea Institutului Cantacuzino, directorul general Radu Iordachel a anuntat, vineri, ca se va retrage „probabil” din functia pe care o ocupa.

De fapt, nici nu va avea de ales, pentru ca reorganizarea structurala va permite MS sa „opereze” schimbari la nivelul conducerii si si sa nu-l mai ia in calcul, tinand cont de scandalurile repetate din perioadele in care acesta a condus institutia, cat si dezastrul financiar spre care a condus-o.

Radu Iordachel a mai fost demis de doua ori din functia de manager al Institutului Cantacuzino, dar de fiecare data si-a reluat functia, dupa ce a castigat in instata. Reorganizarea nu-i va mai da insa aceasta posibilitate.

 

protest CantacuzinoIordachel nu isi asuma insa nicio vina pentru colapsul institutului, ba chiar isi aroga meritele planului de reorganizare si sustine ca a realizat ce si-a propus.

S-au gasit solutii pentru salvarea Institutului Cantacuzino. S-a luat decizia de reorganizare, ca structuri interne, inclusiv managementul va fi altceva decat ce exista in momentul acesta. Ca atare, probabil ca eu personal o sa ma retrag de la conducerea institutului, sigur ramanand alaturi de noul manager. Astazi a fost o comisie interministeriala. Eu am prezentat un plan de redresare, care a fost acceptat. Din punctul meu de vedere, eu mi-am atins obiectul de a planifica relansarea institutului. Mi-am inchis obiectivul, prin faptul ca am reusit sa gasesc o formula care a fost acceptata. Din punctul meu de vedere, eu mi-am facut treaba. Saptamana viitoare se vor demara, printr-o ordonanta de urgenta, procedurile pentru relansarea institutului, relansarea productiei in primul rand”, a spus Iordachel.

Intrebat daca angajatii au ce lucra in conditiile in care la Cantacuzio nu se produc vaccinuri nici in acest an, Iordachel a spus ca „o parte are de lucru”.

 

Institutul CantacuzinoMinistrul Nicolae Banicioiu a declarat, zilele trecute, ca va cere demisia lui Iordachel, dupa ce cu o saptamana in urma somase conducerea institutului sa plateasca si sa nu intarzie salariile.

Luni, 15 septembrie, aproximativ 100 de angajati au declansat un protest spontan in curtea Institutului, cerandu-si salariile neachitate de cateva luni si solicitand demisia managerului Radu Iordachel.

Miercuri,17 septembrie, Ministerul Sanatatii anunta ca, pana vineri, angajatii de la Cantacuzino isi vor primi banii si ca Iordachel trebuie sa prezinte un plan de redresare a unitatii.

Institutul Cantacuzino nu va putea produce insa vaccin antigripal pentru sezonul 2014-2015, intrucat mai sunt probleme de rezolvat, iar fabricatia va fi reluata de anul viitor, declara, in iunie, managerul unitatii, Radu Iordachel.

La sfarsitul anului trecut, Agentia Nationala a Medicamentului (ANM) a anuntat Institutul Cantacuzino ca vaccinul antigripal nu poate fi pus pe piata, intrucat au fost descoperite probleme de neconformitate. Pentru confirmare s-au trimis probe si la Agentia Medicamentului din Franta, care a comunicat, in 31 ianuarie 2014, ca vaccinul antigripal produs la Cantacuzino are peste 3.000 de unitati/ml de endotoxine, fata de sub 100 de unitati, cat trebuie sa contina.

Institutul Cantacuzino a acumulat in ultimii ani datorii de peste 22 miliarde de lei.

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro