Tratamente cu medicamente scumpe, prescrise unor persoane decedate, retete compensate 100 la suta pentru persoane care nu aveau acest drept si pacienti internati simultan in doua spitale. Asa s-ar fi risipit peste 16 milioane de lei din Bugetul Casei de Asigurari de Sanatate, in 2014. Conducerea institutiei sustine ca, in 70% din cazuri, de vina e sistemul informatic si nu oamenii

„Decontări ilegale pentru servicii medicale acordate persoanelor decedate, pacienţi internaţi în acelaşi timp în spitale diferite sau reţete gratuie eliberate oamenilor care nu îndeplineau acest drept. Toate aceste nereguli au fost descoperite de Curtea de Conturi, iar prejudiciul estimat pentru CNAS este de peste 16 milioane de lei. Reprezentanţii instituţiei spun că 30% din aceste nereguli reprezintă fraude”, transmite corespondentul Digi24 Maria Rohnean.

Spre exemplu, Casa de Asigurări a decontat 800.000 de lei pentru pacienţi care, în acte, figurează internaţi în spital şi prezenţi pentru analize într-o policlinică, în acelaşi timp.

Radu Ţibichi, directorul general al CNAS: Sumele vor fi imputate persoanelor vinovate, fie spitalului, fie chiar pacientului acolo unde se descoperă că din cauza unei declaraţii întocmite eronat sau poate chiar a unei încercări de fraudare a sistemului.

Alte suspiciuni vizează cei aproape 700.000 de lei plătiţi pentru servicii medicale de care au beneficiat pacienţi ce nu au mai putut fi salvaţi.

Radu Ţibichi, directorul general al CNAS: Este posibil ca o persoană să decedeze în aceeaşi zi în care a beneficiat de serviciu medical. Aceste cazuri sunt particularităţi ale sistemului şi trebuie să facă obiectul verificărilor. Potrivit oficialilor Casei de Asigurări, instituţia reuşeşte - de obicei - să recupereze 95% din prejudiciul semnalat de rapoartele Curţii de Costuri. Efortul necesită însă bani şi timp.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro