Nici vorbă de Ebola, în cazul pacientului adus de la Galaţi la spitalul "Victor Babeş" din Capitală. Era clar că bărbatul întors din Africa are malarie, dar personalul de la ambulanţa gălăţeană şi-a pus echipament de protecţie, de teama Ebola. Dacă ar fi fost aşa, ar fi trebuit să-l ducă la alt spital. E obligatoriu pentru toţi să cunoască procedurile. Altfel, se aplică sancţiuni, spune, în exclusivitate pentru Telejurnal, doctorul Raed Arafat.
Bărbatul preluat de ambulanţa din Galaţi se întorsese recent din Guineea Ecuatorială, unde lucra în construcţii. Fusese deja diagnosticat cu malarie, în Bucureşti, dar plecase din spital. A anunţat la 112 când a făcut febră.
Bărbatul a fost trimis înapoi la spitalul "Victor Babeş" cu o ambulanţă complet echipată.
Nici vorbă de Ebola, spun medicii. A făcut malarie a opta oară.
Personalul medical din Galati a crezut gresit că bărbatul vine dintr-o ţară cu epidemie de Ebola. Dar în Guineea Ecuatorială virusul ucigaş nu a pătruns. Autorităţile au trimis peste tot în ţară proceduri clare pentru controlul Ebola.
Personalul medical trebuie să raporteze imediat suspiciunea la Centrul de la Ministerul Sănătăţii şi să anunţe conducerea spitalului. Apoi va fi anunţat Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, care va asigura transportul cu ambulante special pregatite.
Peste 10 mii de oameni s-au îmbolnavit de Ebola anul acesta. Jumătate dintre ei au murit. Riscul pentru Europa şi România este redus, spun oficialii.