Nici vorbă de Ebola, în cazul pacientului adus de la Galaţi la spitalul "Victor Babeş" din Capitală. Era clar că bărbatul întors din Africa are malarie, dar personalul de la ambulanţa gălăţeană şi-a pus echipament de protecţie, de teama Ebola. Dacă ar fi fost aşa, ar fi trebuit să-l ducă la alt spital. E obligatoriu pentru toţi să cunoască procedurile. Altfel, se aplică sancţiuni, spune, în exclusivitate pentru Telejurnal, doctorul Raed Arafat.

CITESTE SI 

EBOLA: Cum se raspandeste virusul

Ebola, inclusa in programele nationale de sanatate

VIDEO! Robotul Anti-Ebola

Ebola: Masuri de protectie simple, dar obligatorii

Cat de mare este riscul de a contracta Ebola in avion: Explicatiile unui specialist – VIDEO

Bărbatul preluat de ambulanţa din Galaţi se întorsese recent din Guineea Ecuatorială, unde lucra în construcţii. Fusese deja diagnosticat cu malarie, în Bucureşti, dar plecase din spital. A anunţat la 112 când a făcut febră.

Bărbatul a fost trimis înapoi la spitalul "Victor Babeş" cu o ambulanţă complet echipată.

Nici vorbă de Ebola, spun medicii. A făcut malarie a opta oară.

Personalul medical din Galati a crezut gresit că bărbatul vine dintr-o ţară cu epidemie de Ebola. Dar în Guineea Ecuatorială virusul ucigaş nu a pătruns. Autorităţile au trimis peste tot în ţară proceduri clare pentru controlul Ebola.

Personalul medical trebuie să raporteze imediat suspiciunea la Centrul de la Ministerul Sănătăţii şi să anunţe conducerea spitalului. Apoi va fi anunţat Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, care va asigura transportul cu ambulante special pregatite.

Peste 10 mii de oameni  s-au îmbolnavit de Ebola anul acesta. Jumătate dintre ei au murit. Riscul pentru Europa şi România este redus, spun oficialii.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro