Medici români din unităţile de primiri urgenţe, din secţiile de terapie intensivă şi de la ambulanţă participă, în premieră naţională, la un curs european de traumă, pe fondul creşterii numărului de decese cauzate de traumatisme în rândul tinerilor, a declarat luni secretarul de stat Raed Arafat.

"Cursul european de traumă, care se desfăşoară cu participarea Societăţii Europene de Medicină de Urgenţă, a Consiliului European de Resuscitare şi a Societăţii Europene de Anestezie Terapia Intensivă, va dura trei zile. La curs participă medici din spitale, respectiv din unităţile de primiri urgenţe, anestezie terapie intensivă şi de la ambulanţă. Este primul curs european de traumă care se desfăşoară în România, respectiv la Târgu Mureş", a declarat secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat.

Secretarul de stat a precizat că acest curs este foarte important întrucât abordarea pacientului cu traumă este multidisciplinară şi trebuie făcută unitar la nivelul tuturor spitalelor din Europa.

"Toţi medicii trebuie să «vorbească aceeaşi limbă» în abordarea bolnavului cu traumă. Autorităţile sanitare europene sunt îngrijorate de numărul tot mai mare de traumatisme şi de decese cauzate de acestea în rândul tinerilor. Scopul acestui curs este acela de a dezvolta activitatea în echipă, mai ales la nivelul unităţii de primiri urgenţe, întrucât bolnavul cu traumatism trebuie tratat rapid de echipe multidisciplinare", a spus Raed Arafat.

Potrivit secretarului de stat, lectorii acestui curs sunt din Marea Britanie, Slovenia, Ungaria, iar medicii provin din spitale din Târgu Mureş, Cluj, Iaşi şi Bucureşti. La finalul cursului, medicii vor primi o diplomă recunoscută în orice spital din Europa.
 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro