Un obiectiv important al Direcţiei de Sănătate Publică Dolj este acela de a asigura accesul egal al cetăţenilor la îngrijirile medicale de bază prin functionarea unei retele de unităti sanitare dezvoltate echilibrat, atât teritorial cît si pe toate palierele asistentei medicale.

În anul 2015, reteaua de asistentă medicala din Judetul Dolj are următoarea configuratie:

  • MEDICINA DE FAMILIE

Este alcătuită din 442 cabinete medicale de medicină de familie, din care 227 în mediul urban si 215 în mediul rural .Din acestea, 411 sunt în contract cu CAS, neexistând localitate fără cabinet de medicină de familie.

Fiecare cabinet de medicină de familie este dotat cu tehnică de calcul ( laptop, imprimantă) pentru asigurarea evidenţei şi raportării integrate a activităţii.

Există 14 centre de permanenţă, din care 12  în mediul rural care funcţionează integrat cu microstaţiile de ambulanţă în comunele: Amărăştii de Jos, Sadova, Bechet, Pleniţa, Gherceşti, Ghidici, Goicea, Brabova, Murgaşi, Piscu Vechi,Vîrvoru de Jos şi Bulzeşti –Frăţila, ultimul  fiind dotat cu o autosanitară tip ACD de consultaţii la domiciliu.

În  Craiova funcţionează două centre de permanenţă  în cartierele Împăratul Traian şi Craioviţa Nouă.

  • ASISTENŢA MEDICALĂ COMUNITARĂ

În 51 de localităţi ale judeţului functionează asistenţi comunitari, iar în 14 localităţicu populaţie semnificativă de etnie romă,  există mediatori sanitari.

Reţeaua de medicină şcolară funcţionează în mediul urban după cum urmează:

Nr crt

Nr. şcoli în mediul

Nr grădiniţe in mediul

Nr dispensare scolare in mediul

Nr medici scolari in mediul

Nr asistenti medicali in mediul

urban rural urban rural urban rural urban rural urban rural
  92(70/22) 269(106/163) 85(24/61) 294(1/293) 57 0 87 0 142 0

N.B Boldat sunt trecute şcolile cu personalitate juridica.

 

La cele 57 de cabinete şcolare sunt arondate toate şcolile şi grădiniţele din mediul urban.

Menţionăm că situaţia privind numărul de scoli şi grădiniţe a fost întocmită pe baza datelor furnizate de către ISJ Dolj şi Direcţia pentru creşe şi cabinete medicale şcolare din cadrul Primăriei Craiova.

  • ASISTENŢA MEDICALĂ DE SPECIALITATE ÎN AMBULATORIU

În judeţ funcţionează 11 ambulatorii integrate ale spitalelor cu un număr de 118 cabinete cu peste 40 specialităţi,(4 în rural si 114 în urban) şi 450 unităţi private cu 993 cabinete de specialitate (24 în mediul rural)  acoperind peste 40 specialităţi medicale.

  • ASISTENŢA  MEDICALĂ  STOMATOLOGICĂ

Este asigurată de 460 cabinete medicale de stomatologie din care 71 în mediul rural si 389 în urban, urgenţele stomatologice fiind acordate de 3 servicii cu activitate non-stop la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova, Spitalul Clinic Municipal Filantropia Craiova şi Spitalul Municipal Calafat.

În anul 2014 au fost în contract cu CAS Dolj 107 cabinete de medicină dentară, din care 32 în mediul rural.

  • ASISTENŢA  MEDICALĂ  DE  URGENŢĂ  PRESPITALICEASĂ

Este asigurată de serviciul SMURD care funcţionează în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova şi de Serviciul Judeţean de Ambulanţă cu Staţia Centrală Craiova şi cele 12 substaţii:  Craioviţa Nouă, Bechet, Băileşti, Calafat, Amărăştii de Jos, Dăbuleni, Brabova, Filiaşi, Pleniţa, Segarcea, Melineşti, Sadova  distribuite echilibrat pe toată suprafaţa judeţului în aşa fel încât timpul mediu de sosire la urgenţă este, în condiţii normale, de 25 minute.

În mediul rural funcţionează 12 Centre de Permanenţă care asigură urgenţele pentru 51 de localităţi, în alte 26 de localităţi acestea fiind acordate de medicii de familie localnici .

În Craiova  sunt autorizate pentru transport sanitar şi 3 Servicii de ambulanţă private.

Din luna decembrie 2012 punctul de salvare aeriană SMURD de la Craiova a devenit funcţional fiind dotat cu un elicopter.

  • ASISTENŢA  MEDICALĂ  SPITALICEASCĂ

Este asigurată de 13 unităţi spitaliceşti publice  din care, 5 de interes  interjudeţean (Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, Spitalul Clinic de Neuropsihiatrie, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie  “Victor Babeş”, Spitalul de Pneumoftiziologie Leamna, Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare), 3 spitale municipale , 3 spitale orăşeneşti şi 2 spitale departamentale cu un numar total de 4584 de paturi.

În sistem privat funcţionează  27 spitale cu 209 paturi de spitalizare continuă si 301 paturi spitalizare de zi. Aceste unităţi asigură asistenţa medicală spitalicească în 32 specialităţi clinice şi asistenţa de urgenţă printr-o Unitate de Primiri Urgenţe   (Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă), 6 Compartimente de Primiri Urgenţe (Spitalul Clinic Municipal “Filantropia Craiova”, Spitalul Clinic Militar de Urgenţă “Ştefan Odobleja” Craiova, Spitalele Baileşti, Calafat, Filiaşi şi Segarcea) şi prin camere de gardă la celelalte spitale.

Toate unităţile au încheiat contracte de furnizare servicii medicale cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate .

În urma finalizării procesului de descentralizare,  unităţile sanitare  din judeţul Dolj au următoarea subordonare:

Unităţi subordonate Ministerului Sănătăţii

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova

Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare

Serviciul Judeţean de Ambulanţă Dolj

Unităţi subordonate Consiliului Judeţean Dolj

Spitalul de Pneumoftiziologie Leamna

Spitalul Orăşenesc „Aşezămintele Brâncoveneşti” Dabuleni

Unităţi subordonate Consiliilor Locale

Spitalul Clinic Municipal “Filantropia” Craiova

Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie “Victor Babeş’’ Craiova

Spitalul Clinic de Neuropsihiatrie Craiova

Spitalul Municipal Baileşti

Spitalul Municipal Calafat

Spitalul Oraşenesc Filiaşi

Spitalul Oraşenesc Segarcea

Unităţi subordonate altor ministere

Spitalul Clinic Militar de Urgenţă  ”Ştefan Odobleja” Craiova

Spitalul Clinic C.F. Craiova

De asemenea,  în judeţ funcţionează şi 7 unităţi medico-sociale aflate în subordinea Consiliului Judeţean Dolj şi finanţate de Ministerul Sanatatii  pentru cheltuielile cu medicamente şi salariile personalului medical : Amărăştii de Jos, Bechet, Brabova, Cetate, Melineşti, Pleniţa, Sadova, însumând 249 paturi.

 

 

Director Executiv DSP

Dr. Ludmila Prunariu

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro