Norme Coca 2023 - 2024

Rata de vaccinare in Romania este, la mai multe tipuri de vaccinuri sub 90%, in trend descrescator, avand in vedere ca in alti ani procentul depasea 95%, potrivit Organizatiei Mondiala a Sanatatii.

Asta inseamna, acoperirea vaccinala la noi in tara este sub media de 95% recomandata de OMS, spun specialistii prezenti RoVaccin 2014.

“O rata de vaccinare intre 80 si 90% nu poate fi satisfacatoare. Este mai mult decat ingrijorator deoarece creste riscul izbucnirii unor epidemii, lucru pe care nu ni-l permitem. Cred ca trebuie sa avem vedere in vedere acoperirea vaccinala cat mai ridicata in randul copiilor. Ar fi extrem de util ca in cazul acesta, procentul sa fie mai mare de 90%”, a explicat conf. dr. Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie.

Potrivit lui, se observa o oarecare reticenta in randul populatiei cu privire la utilitatea imunizarii prin vaccinare, iar acest lucru este cauzat de o informare deficitara sau de transmiterea de mesaje eronate cu privire la rolul si importanta vaccinarii.

“Sunt multe mesaje conform carora vaccinurile nu ar fi sigure, nu ar fi eficiente, ceea ce nu este deloc adevarat. In plus, avem dovada sutelor de milioane de copii vaccinati de-a lungul timpului. Vaccinurile sunt victima propriului succes. Nu trebuie sa existe aceasta teama de vaccinare, dimpotriva, incredere si acceptare”, a precizat Alexandru Rafila.

In ceea ce priveste vaccinarea antigripala, specialistii sustin ca numarul total de persoane vaccinate antigripal in sezonul care tocmai a trecut nu a depasit un milion de doze, cu toate ca OMS recomanda ca minim din 15% din populatie (3 milioane) sa fie vaccinata pentru a putea preveni aparitia unei epidemii.

 

 

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro