Publicitatea pentru medicamente, fie medicamente fără prescripţie medicală, fie suplimente alimentare, fie sub orice altă formă, nu este în beneficiul populaţiei şi reprezintă “un risc”, a declarat joi consilierul premierului pe probleme de sănătate, Vasile Cepoi, în cadrul Conferinţei Colegiului Farmaciştilor din România, transmite AGERPRES.

“Publicitatea pentru medicamente, sub orice formă, fie OTC (n.r. – medicamente fără prescripţie medicală), fie suplimente alimentare, orice altă formă, după părerea mea nu este în beneficiul populaţiei. Nu aduce niciun beneficiu pentru sănătate, este un risc. Din punctul nostru de vedere, al sistemului de sănătate, al medicilor şi al farmaciştilor, aceasta aduce doar dezavantaje”, a susţinut Cepoi.

Potrivit acestuia, publicitatea s-ar putea face cu condiţia să fie prezentate şi efectele secundare şi riscurile. “După părerea mea, toate produsele care conţin substanţe medicamentoase nu ar trebui să facă obiectul publicităţii. În cazul în care poate fi prea restrictivă această abordare, se poate face publicitate, cu condiţia să nu spui doar avantajele, ci şi efectele secundare şi riscurile la care se expune pacientul”, a arătat medicul.

Referindu-se la reţeta fracţionată, Vasile Cepoi a spus că aceasta a fost reglementată în favoarea pacientului. El a admis că reţeta fracţionată este o dificultate pentru farmacist, dar sistemul informatizat, eliberarea electronică şi cardul de sănătate, cînd se va introduce, vor putea uşura această muncă.

În opinia sa, efectele noilor reglementări din sănătate se vor vedea cel mai devreme după un ciclu contractual. “Sunt o serie de lucruri care mai trebuie reglate, cum ar fi lista de diagnostice şi procedurile care se tratează în ambulator – este incompletă. Sunt şi alte proceduri şi alte diagnostice care pot fi rezolvate în ambulator şi care dacă nu sunt prevăzute în listă, medicii vor fi obligaţi să le trateze şi efectueze în spitale”, a subliniat conf. dr. Vasile Cepoi.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro