Rectorii Universităţilor de Medicină şi Farmacie din România nu sunt de acord cu modificarea Legii nr. 95/2006 (Legea Sănătăţii) prin OUG, întrucât, susţin ei, nu se justifică, în niciun fel, urgenţa.
“În spitalele clinice, aflate în contract instituţional cu o Universitate de Medicină şi Farmacie (sau cu o Facultate de Medicină / Medicină Dentară), directorul medical trebuie să fie cadru didactic, recomandat de Senatul Universitar, pentru asigurarea învăţământului universitar cu studenţii, a celui postuniversitar (rezidenţi, formare de medici specialişti etc.), a cercetării ştiinţifice biomedicale, a educaţiei medicale continue etc., în raport cu curriculele de pregătire şi cu strategia universităţii”, afirmă aceştia, întruniţi la
Târgu Mureş, cu ocazia şedinţei Consiliului Naţional al Rectorilor.
Potrivit acestora, şefii de secţii clinice şi de laboratoare clinice trebuie să fie cadre didactice de predare (profesor / conferenţiar) pentru asigurarea procesului didactic şi a procesului de îngrijire medicală a pacienţilor, întrucât “medicul specialist nu poate avea experienţă clinică şi profesională mai mare decât profesorul şi nu poate fi şeful acestuia”.
“Şefii de secţii clinice şi de laboratoare clinice vor fi numiţi de către Senatul Universitar (spitalul, prin personalul medical propriu, nu poate avea atribuţii de educaţie medicală, acestea revenindu-le, exclusiv, cadrelor didactice şi instituţiilor de învăţământ medical superior). Nerespectarea acestor reguli, ce fiinţează în toate sistemele medico-universitare din Europa, ar perturba grav atât procesul didactic universitar şi postuniversitar medical, cât şi activitatea de îngrijire a pacienţilor (în clinicile universitare sunt internate toate cazurile complexe ce nu pot fi tratate în reţeaua medicală a Ministerului Sănătăţii)”, se arată într-un comunicat transmis miercuri de Asociaţia Universităţilor de Medicină şi Farmacie din România.
Reprezentanţii universităţilor de medicină precizează că, în cazul în care se va proceda la modificarea Legii Sănătăţii prin OUG, următoarele articole ar trebui să fie formulate astfel: “Directorul medical al Spitalului Clinic trebuie să fie cadru didactic, recomandat de Senatul Universităţii de Medicină şi Farmacie. Cadrele didactice recomandate de Senatul universitar pentru poziţia de director medical vor susţine concurs potrivit metodologiei elaborate de Ministerul Sănătăţii”.