Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, profesor doctor Leonard Azamfirei, a reclamat, joi, în deschiderea celei de-a doua ediţii a Conferinţei Naţionale de Farmacoeconomie şi Management Sanitar (CNFMS), care se desfăşoară la Târgu Mureş, că autorizarea unui ambulatoriu de specialitate în medicină dentară în cadrul instituţiei de învăţământ a fost blocată în repetate rânduri de funcţionari din cadrul Ministerul Sănătăţii.

"UMF Târgu Mureş a finalizat în urmă cu câţiva ani un Centru de Simulare în Medicină Dentară extrem de performant, dotat la standarde internaţionale şi de câţiva ani încercăm să obţinem avizul de funcţionare din punct de vedere clinic a acestui centru de medicină dentară unde se instruiesc studenţi, unde fac practica medicii rezidenţi, evidenţiind faptul că această instruire se face pe bolnavi care sunt trataţi într-un ambulatoriu de medicină dentară, pe banii Universităţii".

"Demersurile noastre au fost multiple către minister, pentru a înfiinţa un ambulatoriu de specialitate, sub umbela juridică a UMF însă de fiecare dată demersul nostru - deşi la nivel principial a fost agreat de către miniştri care s-au perindat la conducerea Ministerului Sănătăţii - în momentul în care documentele au fost trimise la funcţionarii care trebuiau să facă referate de aprobare a acestui demers, s-au citit diverse ordine şi reguli, în aşa fel încât intenţia noastră de a intra în legalitate cu o activitate firească a unei universităţi nu a putut să fie realizată", a arătat Azamfirei.

Acesta a spus că "stupizenia" vine din faptul că i se pare total anormal ca diverşi întreprinzători privaţi să aibă dreptul să înfiinţeze cabinete medicale, policlinici, spitale, iar o universitate de medicină de prestigiu, care are forţă financiară şi resursă umană remarcabilă să nu aibă dreptul de a avea un ambulatoriu de specialitate, deşi Legea educaţiei îi permite acest lucru.

"Motivaţia a fost că legea nu prevede posibilitatea ca o universitate să înfiinţeze asemenea structuri. Nu se poate înfiinţa un ambulatoriu, dar puteam, teoretic, să înfiinţăm o clinică universitară, însă cu siguranţă s-ar fi găsit alte motive pentru care să nu fie autorizată de către Ministerul Sănătăţii (...) Dincolo de miniştri sunt nişte funcţionari care trebuie să facă nişte documente. Legea educaţiei prevede că universităţile pot să înfiinţeze orice structură capabilă să ducă la servicii, inclusiv medicale. Problema e că funcţionarii din Ministerul Sănătăţii citesc numai Legea Sănătăţii, dar nu iau în considerare faptul în ansamblu şi faptul că în România mai sunt şi alte legi. Vorbim de incapacitatea de a înţelege nişte realităţi pe care le trăim astăzi, trebuie să gândim un sistem elastic mai ales în condiţiile în care propunerea UMF era de a presta nişte servicii pe care nu costă nimic nici Ministerul Sănătăţii, nici pacienţii", a subliniat Leonard Azamfirei.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro