Celulele stem au fost folosite in numeroase incercari pentru regenerarea maduvei spinarii dupa accidente/lovituri care au determinat paralizia pacientilor, dar rezultatele sunt discutabile (ca sa nu spun dezamagitoare), majoritatea tratamentelor/experimentelor fiind facute in tari unde medicina este mai putin reglementata (exemplu: China, Turcia).

O noua abordare da sperante milioanelor de pacienti paralizati in urma lezarii maduvei spinarii. Este vorba de transplantul de.. hmm .. mi-e greu sa-i gasesc o denumire in romaneste… olfactory ensheathing glia (OEG).

Aceste celule au rolul de a ajuta in regenerarea neuronilor implicati in simtul mirosului prin formarea unui invelis in jurul axonilor ne-mielinizati.

Stiu, pentru majoritatea vizitatorilor aceasta informatie este irelevanta, dar pentru ca poate schimba radical viata altora trebuia sa apara aici la sectiunea celule stem.

Ce au facut medicii, practic, au luat aceste celule implicate in simtul mirosului si le-au transplantat la nivelul leziunii in maduva spinarii. Rezultate promitatoare au fost de mai demult, dar acum s-a reusit redobandirea mersului in cazul unui pacient cu maduva spinarii complet sectionata, pacient care in mod normal nu mai avea nici o sansa la mers.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro