Norme Coca 2023 - 2024

Cercetători americani au identificat cele mai cancerigene substanțe chimice prezente în mediul cotidian pe care femeile ar trebui să le evite pentru a scădea riscurile de cancer la sân. Această pistă este considerată promițătoare pentru prevenirea bolii, transmite AFP.

Foto: (c) MARTIN ZABALA / XINHUA FLUX

Studiul, apărut luni în revista Environmental Health Perspectives, confirmă și faptul că produsele chimice care provoacă tumori canceroase ale glandelor mamare la șobolani sunt asociate cu cancerul la sân la oameni. În studiu sunt inventariate 17 substanțe cancerigene, cele mai susceptibile să provoace tumori canceroase la animale și la care sunt expuse multe femei. Sunt produse chimice din benzină, motorină și substanțe de eșapament de la mașini, substanțe de ignifugare, de scoatere a petelor de pe textile, dizolvanți, substanțe de decapare a zugrăvelii și derivați din dezinfectanți utilizați în tratarea apei potabile.

'Cercetarea oferă o foaie de drum pentru prevenirea cancerului la sân, identificând produsele chimice cele mai riscante din acest punct de vedere la care sunt expuse în mod obișnuit multe femei și arătând cum se poate măsura această expunere', spune dr Ruthann Rudel, director de cercetări la Silent Spring Institute din Newton (statul american Massachusetts), coautor al studiului. 'Informațiile vor ghida eforturile pentru scăderea contactului cu aceste substanțe legate de cancerul la sân și îi vor ajuta pe cercetători să analizeze felul în care sunt afectate femeile', adaugă el.

În cercetările efectuate până acum asupra cancerului la sân nu s-a luat în considerare expunerea femeilor la un mare număr de substanțe chimice cancerigene. Oamenii de știință americani subliniază că cercetarea substanțelor chimice din mediul înconjurător este o pistă promițătoare pentru prevenirea tumorilor maligne mamare.

'Reducerea expunerii la produse chimice toxice ar putea salva viața multor femei', arată Julia Brody, director general al Silent Spring Institute, coautor al studiului.

Cancerul la sân este a doua cauză a mortalității de cancer în rândul femeilor americane, cu 40.000 de decese în 2014 și 232.670 de cazuri nou diagnosticate, potrivit Institutului Național pentru Cancer, care apreciază că în prezent există în SUA 2,89 milioane de femei bolnave de acest tip de cancer.

Cercetătorii recomandă unele măsuri de precauție, printre care limitarea, pe cât posibil, a expunerii la emanațiile din benzină, motorină și de gaze de eșapament de la mașini, utilizarea hotei de bucătărie la pregătirea meselor și reducerea consumului de alimente cu crustă carbonizată (precum cele gătite pe grătar). Un alt sfat este să nu se folosească mobilă (canapele, fotolii) cu spumă poliuretanică și, înainte de achiziționare, cumpărătorii să se asigure că nu au existat tratamente cu ignifuge. Trebuie să se evite și covoarele și alte articole de mobilier rezistente la pete. Se recomandă și un filtru bun cu carbon pentru filtrarea eficientă a apei înainte de consum, precum și reducerea expunerii la substanțele chimice din praful din locuință, schimbând încălțămintea la intrare și folosind aspiratoare cu filtru de particule, încheie AFP.

AGERPRES/ (AS — autor. Lelia Bretan)

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro