Norme Coca 2023 - 2024

Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din România (APC) reclamă lantul de farmacii Catena pentru că introduce în bonul fiscal materiale promotionale cu o anumită valoare, acestea fiind evidențiate la final ca o reducere, creând impresia unui economii consistente pentru consumator la achizitionarea medicamentelor.

Observatia a fost făcută de reprezentantii APC în cadrul cercetării de piată, realizată în perioada 20-24 februarie 2014, având drept scop observarea comportamentului economic al farmaciilor fată de consumatori.

Reprezentantii APC au explicat că broșura „ O inimă sănătoasă iubeste mai mult” este distribuită cu titlu gratuit în reteaua farmaciilor Catena. Cu toate acestea, pe bonul fiscal materialul promotional apare având pretul de 5 lei, la care se aplica aceeasi reducere de 5 lei. Mai mult, pentru că au fost oferite 2 broșsuri „gratuite”, reducerea finală pentru acestea s-a ridicat la suma de 10 lei.

Împreună cu reducerile acordate pe baza cardului de fidelitate, de 4,20 lei,  reprezentând reducerea reală a pretului la medicamente, în cazul expus de APC, a rezultat un total de 14,20 lei în minus, sumă prezentată cu litere mari drept ECONOMIE, creându-se astfel consumatorului falsa impresie a unei reduceri substantiale, potrivit APC.

“Legea 363/2007 privind practicile comerciale incorecte  interzice o astfel de practică înselătoare care contine informatii false sau, în orice situatie, inclusiv în prezentarea generală, induce în eroare sau este susceptibilă să inducă în eroare consumatorul mediu, astfel încât, în ambele ipoteze, fie îl determină, fie este susceptibilă a‐l determina pe consumator să ia o decizie de tranzactionare pe care altfel nu ar fi luat‐o”, se arată în sesizarea APC.

Costel Stanciu, presedintele APC Romania, a explicat că astfel apare falsa impresie a consumatorului că a realizat o economie importantă prin achizitia efectuată, desi în realitate nu este vorba de asa ceva, produsul promotional fiind oferit cu titlu gratuit.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro