Parlamentul European a votat legislaţia antifumat. Aceasta va fi introdusă în curând în Uniunea Europeană, în încercarea de a reduce numărul fumătorilor cu aproximativ 2,4 milioane.

Noul regulament UE impune aplicarea pe pachetele de ţigări a imaginilor cu avertismente privind riscurile fumatului, care să domine ambele feţe ale pachetului. De asemenea, se vor interzice ţigările aromate, mentolate. Motivul, potrivit autorităţilor este numărul îngrijorător de mare al deceselor premature cauzate de fumat – 700.000 pe an.

Tobacco Infograph En

Directiva UE privind produsele de tutun include:

627x0

 

Imaginile de avertisment trebuie să acopere 65% din toate feţele tuturor pachetelor de ţigări, cu avertismente adiţionale pe capac.

Se vor interzice pachetele tip „ruj“ pentru femei – toate pachelete trebuie să conţină cel puţin 20 de ţigări, astfel încât să lase loc pentru avertismentele de sănătate.

Şi pungile cu tutun vor fi prevăzute cu imagini similare.

Se vor interzice elementele promoţionale de tipul precizărilor pe pachet „Acest produs nu conţine aditivi“ sau al celor care ar putea da de înţeles că un produs este mai sănătos decât altul la fel.

Se vor interzice ţigările aromate: mentolate, fructate sau cu aromă de vanilie.

Se va impune un nivel maxim al concentraţiei de nicotină pentru toate ţigările electronice.

Se vor înteţi controalele astfel încât să fie anihilat traficul de ţigări.

Ministerele Sănătăţii din statele membre UE trebuie să preia reglementările în legislaţia ţării lor în luna martie 2014 şi să le pună în aplicare cel mai târziu în mai 2014.

Noile reglementări vor descuraja tinerii să experimenteze fumatul şi, deci, să devină dependenţi de tutun. Această directivă ar trebui să conducă la o reducere cu 2% a cantităţii de ţigări fumate în următorii cinci ani, spun reprezentanţii Comisiei Europene citaţi de BBC.

Fumatul ucide mai mulţi europeni decât accidentele rutiere

Încă din primele clipe de inhalat fumul toxic al ţigărilor, întreg organismul se modifică. Iar în timp, procesele de îmbătrânire sunt date pe repede-înainte şi toate funcţiile sunt date peste cap. Societatea Oncologică din Finlanda a realizat o infografie interactivă care prezintă cât se poate de clar diferenţele de aspect şi de sănătate dintre fumători şi nefumători.

Sunt ţigările chiar atât de periculoase?

Astăzi, de Ziua Mondială Antifumat, mai mult decât în celelalte zile din an, auzim despre devastatoarele efecte ale fumatului asupra sănătăţii. Dar este acest obicei atât de periculos pe cât ni se spune?

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro