• In cateva zile, acesti medici vor ramane socati cand vor primi, in mod oficial, o veste bomba •  Daca pana acum sperau la o solutie miraculoasa sau la indulgenta din partea instantei, in scurt timp vor deschide plicurile ce vor contine surpriza vietii lor • In joc sunt miliarde de lei

Conducerea Casei de Asigurari de Sanatate Iasi (CAS) are misiunea ingrata de a trimite notificarile, in care sunt trecute, negru pe alb, sume cu multe zerouri. Din nefericire, de aceasta data nu este vorba de bani meniti sa ajunga la medici, ci de sume uriase, pe care acestia trebuie sa le inapoieze. Medicii ieseni din centrele de permanenta sunt intr-o situatie pe cat de dubioasa, pe atat de dramatica pentru pacientii care apeleaza la ei la orice ora din zi si din noapte. In urma unui control desfasurat de Curtea de Conturi la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) s-a ajuns la concluzia ca in anii 2009-2010, medicii din centrele de permanenta au fost platiti in plus si ilegal. Toata nebunia a fost posibila din cauza unei interpretari legislative gresite. Acum, printr-o decizie retroactiva, trebuie sa inapoieze in total sute de mii de lei. CNAS a pierdut orice speranta atat la Curtea de Apel Bucuresti, cat si la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Revolta medicilor atinge cote maxime

Medicii ieseni, din cele 12 centre de permanenta, sunt revoltati si ameninta ca vor renunta la garzi. "Este o aberatie tot ce se intampla. Suntem obligati sa dam bani inapoi din anii 2009 si 2010, pentru ca s-a interpretat gresit un punct din lege privind finantarea. De unde as putea sa scot acum o suma astronomica? Nu mi-ar fi mai bine daca mi-as face programul de 8 ore si apoi sa plec acasa in Iasi, sa stau cu familia si sa-mi platesc ratele la banci? Celor care au nevoie de ajutor medical in toiul noptii le spun sa mearga in fata la Casa de Asigurari de Sanatate, sa ofere ei ingrijire de prim-ajutor. Cu ce sunt vinovat eu ca au dat lunar bani in plus? Lunar ajung in centrul de permanenta 100 de persoane. Sunt, in special, copii cu febra, convulsii, iar noi suntem prima linie de ajutor pana cand vine ambulanta. Astept notificarea, iar apoi, individual, voi da CAS Iasi in judecata. Suntem cinci medici care ne-am asociat benevol pentru a asigura asistenta medicala permanenta pentru mai multe sate. Noi cum recuperam salariile asistentilor medicali, impozitele pe venit date la stat, banii dati pe facturile la lumina si alte plati administrative?", a spus, revoltat, dr. Corneliu Mihai Singeap, medic primar in Centrul de Permanenta Focuri.

Sate intregi, in pericol de a ramane fara medic 

Iesenii din comuna Focuri se pot astepta in orice moment sa fie izolati din cauza viscolului, iar orice urgenta medicala va ajunge la centrul de permanenta. Desfiintarea acestuia ar fi o lovitura grea pentru cei din sate. Multi doctori inca mai spera la o minune si prefera sa se abtina pana cand vor primi notificarile. "Permiteti-mi sa ma abtin. Stiu despre ce este vorba, dar inca nu am primit o notificare oficiala in care sa fie precizata suma pe care sunt obligat sa o returnez. Dupa ce voi avea in mana acea notificare, voi putea lua o decizie", a spus dr.Marcelino Radulescu, medic primar in Centrul de Permanenta Plugari.

Aceasta tacere nu este decat linistea dinaintea furtunii. Sumele colosale vor declansa un adevarat scandal, in urma caruia vor avea de suferit doar pacientii. "Nu as vrea sa spun nimic, deocamdata. Nu am primit nicio notificare. Ma pronunt cand voi sti exact despre ce e vorba", a precizat dr. Dana Stefana Popescu, medic primar in Centrul de Permanenta Deleni. In judetul Iasi sunt 12 centre de permanenta, fiecare fiind format din minim cinci medici si asistenti medicali. Cei care trebuie sa scoata din buzunar miliarde de lei sunt medicii din centrele de permanenta infiintate in localitatile Bivolari, Ciortesti, Deleni, Movileni, Plugari, Pocreaca, Vladeni, Focuri, Mircesti, Prisecani, dar si din Podu Iloaiei sau Iasi. "In zilele urmatoare fiecare medic din centrele de permanenta va primi o notificare. Deocamdata nu pot spune despre ce sume este vorba. Aceasta situatie este la nivel national si a fost generata dintr-o eroare de interpretare legislativa", a precizat Robert Danca, director CAS Iasi.

 

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro