La Spitalul de Arși, operațiile estetice aveau prioritate. Zeci de paciente stăteau la rând, luni de zile, pentru o intervenție chirurgicală.
Ancheta procurorilor de la Parchetul București care i-a trimis după gratii pe managerul spitalului de Arși, Vitalie Stan, pe șeful Secției Chirurgie Plastică, Nicolae Antohi și pe doctorița Cristina Isac arată un adevăr crunt al zilelor noastre. În timp ce la ușa spitalului, pacientele operate de cancer stăteau pe liste de așteptare, chiar și luni la rând, pentru reconstrucția sânilor, cei care apelau la „filiera” medicilor chirurgi aveau acces oricând.
În sălile destinate salvării de vieți omenești se făceau implanturi mamare și operații la nas, pentru înfrumusețare. Procurorii arată că medicii au decontat contravaloarea unei operații de deviație de sept chiar și cu 9.843,66 lei, prin falsificarea documentelor.
Fără jenă
În referatul cu propunerea de arestare preventivă a celor nouă medici vizați în acest caz, se arată că toți doctorii își făceau reclamă trecând adresa Spitalului de Arși ca loc pentru consultații particulare. Consultațiile se făceau în spital, în timpul programului de lucru.
Cel mai cunoscut printre pacienți era doctorul Nicolae Antohi. Mâna dreaptă a șefului de secție era Carmen Florea, angajată la clinica privată a medicului. Femeia făcea programările și trimitea clienții la Spitalul de Arși. În timpul consultaţiei, pacientul era informat de medic că „preţul” intervenţiei în spital pentru rinoplastii este între 2.000 şi 3.200 de euro, iar pentru implant mamar, între 2.600 şi 3.800 de euro. Așa cum reiese din interceptările efectuate cu ajutorul SRI, medicul îi spunea unei paciente că prețul într-o clinică privată este mai mare cu 1.000 de euro. Dacă clientul „bătea palma”, trebuia să aducă documente pentru internare în spital şi pentru decontarea serviciilor medicale: adeverinţă de asigurat şi bilet de trimitere de la medicul de familie sau specialist.
Medic „antemergător” pentru salonul VIP
În ziua în care se făcea intervenția chirurgicală, pacienţii se prezentau la spital, unde anunţau că urmează să fie operați de doctorul Antohi. Imediat, li se făcea internarea în baza instrucţiunilor primite anterior. Dacă pacienții nu se descurcau, Carmen Florea „punea totul în mișcare”, iar doctorul Ivan Vătămănescu îi aștepta la intrare. Pentru salonul VIP, în loc de 50 de euro, Antohi dădea 50-100 de lei, asistentei şefe.
Clinicile fantomă ale doctorilor arestați. „Nici nu se făceau operații aici”
Scandalul arestărilor a oprit şi activitatea de la clinicile private ale medicilor care decontau ilegal operații de înfrumusețare pe banii statului. Situat într-o zonă selectă a Capitalei, lângă Arcul de Triumf, centrul privat al doctoriţei Cristina Isac, în contul căreia procurorii au găsit 700.000 de euro, avea, ieri, în geam un afiş pe care scria „închis”.
Jaluzelele erau trase, lăsând să se vadă, într-un colț, doar un halat alb, iar intrarea era păzită de un câine și câteva pisici. Doctoriţa opera aici împreună cu mama sa, Aurelia Isac, tot plastician.
La câteva străzi distanţă, pe Stolnicul 6, se află sediul clinicii medicului Nicolae Antohi, unul dintre cei trei arestaţi în dosarul „Mafia silicoanelor”. Şi aici uşa este închisă, iar la sonerie nu răspunde nici măcar o asistentă. Doi dintre angajaţii firmelor găzduite în aceeaşi clădire susţin că nu au văzut vreodată ţipenie de pacientă şi nici pe medic. „Apartamentul e gol de când l-a închiriat, e doar firma pe care o vedeți la intrare. Nu am văzut nicio pacientă, nici să fie adusă aparatură medicală şi nici pe doctor. Nu se făceau operaţii aici”, susţin „vecinii” medicului.
Chirurgul Vitalie Stan nu are clinică privată, însă pe site-ul propriu indică amatoarelor de proceduri estetice chiar adresa Spitalului de Arşi, unde e manager. Clientele care doreau să-și mărească sânii erau consiliate de acesta să vină la operație la spital, pentru a le deconta silicoanele. Cele care alegeau această variantă plăteau sub 2.000 de euro pentru un implant, în timp ce la concurenţă costurile săreau şi de 3.000 de euro.
Mulţi din pacienţii internaţi în Spitalul de Arşi erau puşi însă să-şi cumpere materialele sanitare şi tratamentele pe motiv că unitatea nu are fonduri. (Cristina Lica)
Paravan pentru peste 1,5 milioane de euro
Când au fost audiați, Nicolae Antohi (foto dreapta) și Vitalie Stan (foto jos) au spus că practica operațiilor plătite a fost în beneficiul spitalului. Procurorii spun însă că prețurile afișate sunt de zece ori mai mici, iar prezentarea lor nu este decât un paravan, o metodă abilă utilizată pentru a crea o aparentă legalitate.
Anchetatorii îi contrazic pe medici și cu prezentarea sumelor găsite acasă la ei și în conturi. Cristina Elena Isac avea „cash” 106.820 de euro, 10.100 de USD, 180 de lire sterline, 287.070 de lei, iar în conturi în jur de 700.000 de euro. Vitalie Stan și Natalia Marcenco aveau cash: 71.910 de euro, 11.225 de USD, 7.100 de CHF, 2.240 de lire sterline, 24.400 de lei; Florica-Corina Gușă, cash: 55.000 de euro; Costică Blujdescu, cash: 43.500 de euro. Carmen Boiangiu, în conturi: 462.000 de euro, 106.000 de USD, 150.000 de lei, iar doctorul Sorin Parasca, în conturi: 129.800 de euro.