Conform acestuia, detasarea medicilor si farmacistilor rezidenti poate fi aprobata pentru o perioada de un an de zile.

In cursul acestei saptamani, pe site-ul oficial al Rezidentiatului 2014, a fost afisat si regulamentul pentru detasarile medicilor rezidenti, valabil incepand cu data de 1 ianuarie 2015, data la care medicii care au promovat examenul de rezidentiat sustinut in 23 noiembrie isi vor putea incepe activitatea. Conform regulamentului, dosarul pe care trebuie sa il prezinte rezidentii in vederea detasarii trebuie sa contina o cerere de detasare, semnata de rezident, in care se va specifica denumirea stagiului de pregatire solicitat, perioada si locul de desfasurare a acestuia.

Totodata, mai este nevoie de o copie dupa acte justificative, ce constituie motivul sau motivele pentru care se solicita detasarea,avizul spitalului platitor cu care rezidentul a incheiat contract de munca pe perioada determinata sau nedeterminata, precum si acordul de plecare al coordonatorului de program de rezidentiat in specialitatea aleasa, din centrul universitar in care a fost confirmat rezidentul. In fine, un ultim document pe care trebuie sa il contina dosarul de detasare este acordul de primire al coordonatorului de program de rezidentiat in specialitatea in care este confirmat, din centrul universitar in care urmeaza sa se detaseze, sau acceptul de primire dat de coordonatorul de program de rezidentiat in specialitatea modulului in care se doreste detasarea – in cazul in care se detaseaza pe un stagiu complementar – respectiv de la un medic primar in specialitatea modulului in care se solicita detasarea – pentru medicii rezidenti pe specialitatea Medicina de Familie.

 

Dupa cum se mai precizeaza in regulamentul facut public, detasarea medicilor, farmacistilor si dentistilor confirmati rezidenti se poate aproba pe o perioada de un an de zile, cu posibilitate de prelungire, pentru motive justificate, dupa cum urmeaza:

- In scopul parcurgerii integrale a modulelor de pregatire in situatia in care, un centru universitar acreditat nu dispune in totalitate de conditiile de dotare tehnico-materiala sau de experienta profesionala pentru anumite abilitati din curriculum-ul de pregatire;
           – probleme de sanatate care necesita prezenta acestora intr-un alt centru universitar;
           – situatii deosebite familiale sau locative;

-  alte situatii exceptionale.

Actele necesare in vederea aprobarii detasarilor vor fi depuse personal sau prin posta incepand cu 06.01.2015 la Ministerul Sanatatii, Directia Generala Resurse, Juridic si Contencios, sediul din str. G.Vraca, nr. 9, sector 1, Bucuresti.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro