Norme Coca 2023 - 2024

Ce cred romanii despre rujeola sau pojar: “Faci cateva bubite, de doua ori febra…”. In Romania s-ar putea produce, din nou, o epidemie de rujeola. Precedenta s-a soldat cu 13 decese printre copii.

Rujeola sau pojarul este o boala extem de contagioasa cauzata de un virus, care se transmite prin tuse si stranut, contact direct cu o persoana infectata sau contact direct cu secretii ale nasului sau gatului. O persoana infectata cu pojar poate transmite boala incepand cu patru zile inainte de debutul eruptiei cutanate, pana la patru zile dupa aparitia acesteia (foto www.cdc.gov).

Primele semne de pojar includ febra mare, curgerea nasului (rinoree), tuse, inrosirea ochilor si lacrimarea, dar si mici pete albe care se dezvolta in stadiul initial in cavitatea bucala, pe mucoasa obrajilor.

Dupa mai multe zile apare eruptia cutanata, de obicei pe fata si pe partea superioara a gatului, extinzadu-se catre maini si picioare – dureaza cinci-sase zile.

Complicatiile cele mai grave la pojar includ orbirea, encefalita (o infectie care duce la congestionarea creierului), diaree severa si deshidratare, infectii ale urechii, pneumonie. In cazurile cele mai grave, complicatiile provocate de pojar pot fi fatale.

Riscul cel mai mare de epidemie de pojar, in judetul Arad

“Am avut oportunitatea sa facem niste prognoze”, a anuntat directorul Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile, dr. Adriana Pistol, care a precizat ca “ne aflam din nou in fata unui risc major al unei alte epidemii de rujeola, incepand in mod deosebit din zona de vest a tarii, in judetul Arad, unde e riscul cel mai mare, potrivit Agerpres.

“Daca ne gandim la pojar, simplul pojar, despre care multa lume spune: Pai si ce? Un pojar… faci cateva bubite, faci de doua ori febra, si ce daca?, fara sa luam in calcul encefalita, pneumonie si toate celelalte complicatii pe care pojarul le poate da. Am avut evolutii semnificativ mai scazute dupa introducerea vaccinarii, iar la pojar vaccinarea trebuie sa se petreaca intr-un procent de peste 95%, dat fiind ca vorbim despre o boala de o mare-mare contagiozitate. Ea se transmite foarte usor, ca fulgerul. Cu toate acestea, pe fondul scaderii acoperirii vaccinale, observati deja niste varfuri pe care am inceput sa le avem“, a adaugat ea.

Acum cativa ani, precedenta epidemie de pojar a afectat peste o mie de persoane. Din pacate, atunci, 13 copii si-au pierdut viata.

Proiectul de lege privind vaccinarea va fi inaintat Parlamentului intr-o saptamana sau doua

Ministrul Sanatatii Nicolae Banicioiu a anuntat, luni, ca proiectul de lege privind vaccinarea va fi inaintat Parlamentului intr-o saptamana sau doua. In Romania se va trece la vaccinarea obligatorie cu vaccinuri impotriva mai multor afectiuni, intre care rujeola – pojar. In perioada urmatoare va fi elaborat un ghid al vaccinarii: acesta va ajunge la medicii de familie care il vor distribui viitoarelor mame.

Potrivit Institutului pentru Politici Publice, gradul acoperirii vaccinale a scazut dramatic, la mai putin de 86%, anul trecut, fata de tinta nationala asumata, de 95%, a Programului National de Imunizare. Procentul copiilor depistati ca incomplet vaccinati la varsta de 18 luni este mai mare cu 15% fata de anul precedent.

Sursa

 

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro