Norme Coca 2023 - 2024

Alerta la Spitalul Judetean din Calarasi, unde a fost descoperit un lot de materiale sanitare contaminate cu bacterii.

Este vorba despre tampoane pentru exudat faringian nesterile, care din fericire nu au fost folosite, pentru ca altfel ii imbolnaveau si mai tare pe pacienti. Reprezentantii Agentiei Nationale a Medicamentului confirma ca produsele aveau o crestere microbiana pentru 6 tipuri de germeni.

Ingrijorarile au aparut in sectiile de Chirurgie si Ginecologie. La un control de rutina, in spitalul din Calarasi s-au luat mai multe probe de pe trusele chirugicale, incubatoare, dar si de pe alte aparate medicale. Toate erau contaminate. Intr-un final, sursa infectiei erau chiar tampoanele de recoltare. Cel putin asa sustine epidemiologul institutiei.

Doctor Ionita Laurian, purtator de cuvant: "Daca nu sunt sterile, ne pun pe noi pe o cale falsa, privind diagnosticul si tratamentul sau pot, la randul lor, sa afecteze starea de sanatate a pacientilor."

Analizele de laborator comandate de spital la Institutul Cantacuzino din Bucuresti au confirmat temerile. Materialele pentru exudat faringian nu erau sterile.

Imediat, intreg lotul format din 2000 de produse a fost scos din uz. La randul lor, cei de la Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale au facut teste care de asemenea au confirmat prezenta germenilor.

Lazar Iordache, Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale: "Sunt 6 tipuri de germeni, avem stafilococ auriu pseudomonas, clostridium candida. Sunt produse chinezesti, nu sunt sterile."

Reprezetantii firmei distribuitoare sustin ca analiza spitalui NU este relevanta si inca asteapta un raspuns oficial de la Agentia Medicamentului. Testele facute de ei in paralel arata contrariul si anume ca tampoanele nu au bacterii.

Se intampla astfel de lucruri pentru ca la achizitiile din spitale conteaza pretul cel mai mic. Pe aceste tampoane de exudat faringian s-a platit 20 de bani pe bucata, spitalul judetean a cumparat 2.000 de bucati pentru care a platit 420 lei."

Autoritatile anunta ca vor verifica toate materialele sanitare de pe piata.

 

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro