Norme Coca 2023 - 2024

Preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), Rodica Tănăsescu, a susţinut că finanţarea asistenţei medicale primare, de sub 6 % din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS), este "jenantă". Ea a adăugat că, în această situaţie, veniturile personalului medical din asistenţa medicală primară şi din ambulatoriul de specialitate vor scădea.

"Trebuie să precizez foarte clar că finanţarea asistenţei medicale primare este jenantă. Va fi în acest an sub 6 % din FNUASS total. Am avut în 2015 6,5 % din Fondul total al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, iar în acest an, când a crescut acest fond strict pentru zona spitalicească, (...) medicina de familie va coborî sub 6 %, deci va avea 5 şi ceva la sută, în condiţiile în care se asigură finanţarea a 11.500 de cabinete, care cuprind în jur de 12.000 de medici de familie şi în jur de 25.000-30.000 de asistenţi medicali, plus contabilitate, femei de serviciu şi tot ce înseamnă redevenţe, utilităţi, softuri, tipizate etc", a declarat preşedintele SNFM.

Preşedintele SNMF a mai afirmat că, pe lângă faptul că s-a considerat că personal medical există numai în spitale, "ceea ce este jenant pentru legiuitor", există şi Codul fiscal care spune că vrea să aducă o relaxare fiscală, dar în cazul persoanelor fizice autorizate cum sunt medicii din asistenţa medicală primară şi majoritatea din ambulatoriul de specialitate e vorba de o suprataxare.

"Aşadar, veniturile vor scădea drastic şi atunci ne întrebăm până unde? Ce fel de decidenţi au putut să ignore majoritatea medicilor din România sau un procent extrem de important din asistenţii medicali? Este inacceptabil. Este nevoie să existe o coerenţă în decizii şi să existe o decizie care să ţină cont de toţi factorii. Sigur că Ministerul Sănătăţii ne-a spus că nu e treaba lui, e treaba Ministerului Finanţelor. Dar, pe de altă parte, Ministerul Sănătăţii, ca şi celelalte ministere, face parte dintr-un guvern. Acel guvern trebuie să lucreze coerent, să comunice. Nu se poate şi nu cred că se mai pot duce în spate toate aceste poveri", a susţinut Rodica Tănăsescu.

Întrebată ce vor face medicii de familie în această situaţie, Tănăsescu a precizat că nu poate să răspundă încă, dar că vor avea loc şedinţe pentru toate asociaţiile locale din ţară şi pentru toate patronatele, acolo unde există, iar cu ocazia Conferinţei Naţionale, din 24-27 martie, când va avea loc şi o şedinţă de Senat, se va lua o decizie privind semnarea Contractului-cadru. ea a menţionat şi că nu ştie când va fi avea loc semnarea lui. "Asta să întrebaţi decidenţii, pentru că normal noi avem acte adiţionale până în 31 martie, dar deocamdată nu există Contract-cadru aprobat şi apărut în Monitorul Oficial, nici norme", a subliniat aceasta.

Ea a declarat că atunci când s-au discutat normele, "totul s-a bazat pe un mare neadevăr", şi anume - Casa Naţională a susţinut că nu se mai poate modifica nimic din Contractul-cadru pentru că este dat deja la Guvern. "Asta se întâmpla acum trei săptămâni. Nu era adevărat, nu era dat la Guvern. Aşadar se puteau modifica nişte lucruri tehnice care să aducă la normalitate o serie de lucruri şi consultarea a fost, din păcate, formală", a spus Rodica Tănăsescu. potrivit Medicalmanager.

 

Sursa

 

 

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro