Norme Coca 2023 - 2024

"Am început un nou contract în baza unui contract vechi modificat și în baza unor norme relativ noi. A fost o perioadă extrem de tensionată în care însăși esența specialității noastre a fost pusă în pericol și existența cabinetelor medicale independente. Am trecut deocamdată de acest hop. Am început să lucrăm cu cardurile. Ca de obicei, așa cum suntem deja obișnuiți, CNAS are o legislație ambiguă, care se schimbă de la o zi la alta. Victime, bineînțeles, sunt pacienții și medicii. În fiecare zi apare alt comunicat care se bate cap în cap cu cel de acum trei zile și din păcate modificările legislative nu sunt susținute din punct de vedere legal", a declarat Tănăsescu la Medical Forum.

Referindu-se la proiectul de cod fiscal aflat în dezbaterea Camerei Deputaților, președinta SNMF a susținut că modificările preconizate "afectează și medicii de familie".

"Avem și un Cod fiscal care se dezbate acum în Camera Deputaților, modificările preconizate ne afectează și pe noi. Deși legislația este fragilă, veșnic în schimbare, deși medicina de familie este declarativ o prioritate, dar, în realitate, e calul de bătaie pentru acceptarea tuturor sarcinilor birocratice, administrative, pe care nu le doresc alte segmente ale sistemului medical, vom încerca să mergem înainte, pentru că aceasta este calea și, evident, suntem profesioniști", a spus medicul de familie.

Rodica Tănăsescu a precizat că reprezentanții medicilor de familie vor purta marți după-amiază discuții cu cei ai Ministerului Sănătății.

Referindu-se la lucrările forumului, Tănăsescu a menționat că vor fi abordate teme prezum riscogramele, dar și monitorizarea pacienților cronici.

"Avem de făcut prevenție, vom discuta riscogramele, dar și chestiunile legate de monitorizarea pacienților cronici, pentru care avem fișe de monitorizare și de evaluare simplificate, prietenoase, logice, care transformă niște norme varză într-un instrument de lucru acceptabil", a spus reprezentantul medicilor de familie.

La Medical Forum, care se desfășoară marți și miercuri în București, va fi aleasă și noua conducere a Asociației Medicilor de Familie București.

AGERPRES

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro