Norme Coca 2023 - 2024

Organizaţia Romani CRISS a depus vineri un denunţ penal împotriva cadrelor medicale din Centrul de transfuzie sanguină din Slobozia.

Potrivit unui comunicat de presă remis AGERPRES de organizaţie, denunţul penal a fost depus la Parchetul de pe lângă Judecătoria Slobozia, împotriva Cristianei Maria Stoian, fosta directoare a Centrului de transfuzie sanguină Slobozia, precum şi a altor cadre medicale, solicitând sancţionarea acestora "pentru modul absolut revoltător şi profund inuman în care s-au comportat faţă de pacienţi".

"Cadrele medicale implicate au procedat la îngrădirea dreptului mai multor pacienţi, atât romi cât şi români, de a beneficia de transfuzie sanguină, necesară pentru tratarea unor diferite afecţiuni, încălcând prevederile legii penale. Presa a relatat faptul că mai multe cadre medicale din Centrul de transfuzii Slobozia comercializau unităţi de sânge, menit transfuziilor. Ulterior, în data de 25 iulie 2014, mass-media a publicat stenograme redând conversaţia dintre Cristiana Maria Stoian şi asistente medicale, din care reiese că refuzul acordării sângelui necesar transfuziei a fost motivat de apartenenţa etnică a victimei, în cel puţin unul dintre cazuri", se arată în comunicat.

Romani CRISS a denunţat atât înfăptuirea infracţiunii de omor, precum şi a infracţiunii de abuz în serviciu prin îngrădirea unor drepturi.

Totodată, prin denunţul înaintat, Romani CRISS a subliniat necesitatea investigării motivaţiei rasiste, atrăgând atenţia asupra faptului că, în mai multe cazuri, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a sancţionat state contractante pentru că au omis să investigheze motivaţia rasială a unor atacuri.

"Prin denunţ, s-a solicitat investigarea efectivă şi imparţială, trimiterea în judecată a Cristianei Maria Stoian, în vederea tragerii sale la răspundere penală, precum şi investigarea sub aspectul identificării făptuitorilor şi dispunerea trimiterii în judecată a celorlalte cadre medicale care au săvârşit aceeaşi faptă că şi Cristiana Maria Stoian", informează comunicatul.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro