Un raport recent al Societăţii Europene de Cardiologie arată că România pierde anual peste un miliard de euro din cauza scăderii productivităţii persoanelor cu boli cardiovasculare care sunt nevoite să îşi ia concediu medical sau să renunţe la locul de muncă, precum şi din cauza membrilor familiei care sunt obligaţi astfel să rămân acasă să îi îngrijească.

Tratarea persoanelor cu boli cardiovasculare implică anual o sumă considerabilă de bani din bugetul sistemului de sănătate românesc, deoarece aceste boli au multe complicaţii. De exemplu, fibrilaţia atrială, cea mai frecventă tulburare de ritm cardiac, este unul dintre principalii factori de risc pentru accidentul vascular cerebral, iar hipertensiunea arterială, o altă tulburare cardiovasculară frecventă, este un factor major de risc în apariţia infarctului de miocard sau a insuficienţei cardiace.

„Când vorbim de boli cardiovasculare trebuie să avem în vedere două aspecte complementare: prevenţia şi accesul la cele mai bune condiţii de tratament atunci când riscul este crescut sau boala a fost diagnosticată. Prevenţia constă nu doar în adoptarea unui stil de viaţă sănătos şi combaterea factorilor de risc predispozanţi precum fumatul, sedentarismul şi alimentaţia dezechilibrată, ci şi în prescrierea unor terapii preventive. Odată cu instalarea bolii, este obligatoriu ca pacientul să aibă acces la servicii medicale performante şi la terapii moderne, eficiente şi specifice bolii pentru prevenirea riscului de noi evenimente precum infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral şi pentru reducerea mortalităţii cardiovasculare”, a declarat prof. dr. Dan Gaiţă, preşedinte Fundaţia Română a Inimii.

Statul ar putea economisi aproximativ un miliard euro anual doar din tratamentul pacienţilor cu boli cardiovasculare, investind o sumă mult mai mică pentru actualizarea listei medicamentelor compensate. Pe listă sunt peste 12 terapii noi care, odată ce vor ajunge la pacienţi, vor aduce beneficii atât acestora, cât şi bugetului statului, datorită recâştigării sau menţinerii nivelului de productivitate al pacienţilor. Astfel, aportul economic al celor care beneficiază de terapii inovatoare va fi superior situaţiei în care s-ar menţine tratamentele standard actuale.

„Experienţa altor state arată că este necesar ca autorităţile să investească în creşterea accesului pacienţilor cu boli cardiovasculare la medicamentele de nouă generaţie care sunt în aşteptare pe lista medicamentelor compensate şi gratuite. Spre exemplu, la nivelul SUA, conform IFPMA, pentru fiecare 24 de dolari investiţi în tratamente inovatoare pentru pacienţi, sunt economisiţi 89 de dolari din costurile alocate spitalizării şi altor necesităţi ale pacienţilor cu boli cardiovasculare”, a declarat Oana-Martha Igrişan, Director de Comunicare ARPIM (Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente).

Bolile cardiovasculare, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, sunt principala cauză de deces la nivel global. Acestea provoacă 17 milioane decese la nivel global şi 4 milioane decese la nivel european. Mai mult, se estimează că până în anul 2030, la nivel global, bolile cardiovasculare vor fi cauza a peste 20 de milioane decese anual.

Statistici îngrijorătoare

La fiecare 30 de minute, un român suferă un infarct miocardic acut

1 din 10 nu supravieţuieşte

La fiecare 20 de minute, un român suferă un accident vascular cerebral

1 din 5 nu supravieţuieşte

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro