Sa nu lasi medicul sa iti opereze o alunita, sa nu mergi la spital decat atunci cand te doare ceva sau sa te duci la doctor doar dupa ce “rezolvi” cumparurile, curatenia sau muraturile sunt cateva din atitudinile tipic romanesti care, alaturi de sistemul medical defectuos, ne baga in groapa. La propriu, pentru ca, potrivit Colegiului Medicilor din Romania, ajungem prea tarziu la medic si avem cea mai mare rata de mortalitate cauzata de cancer in Europa. La Cluj situatia e ceva mai buna, insa mentalitatea este aceeasi. 

Potrivit lui Vasile Astarastoaie, presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR), citat de mediafax.ro, o cauza ar fi si concentrarea sistemului pe tratamentul bolilor acute si pe urgente, mai putin pe boli cronice.

"Avem un sistem sanitar fragmentat. Descentralizarea s-a concentrat pe bolile acute si urgente. Fiecare bolnav cronic are cate unul sau doua episoade acute sau de urgenta in cinci ani  Am pus la punct sistemul de urgenta, ceea ce este foarte bine, pentru ca stabilizam bolnavul, dar ce facem apoi cu pacientul cronic?", a declarat ieri Astarastoae, in cadrul adunarii generale a Colegiului Medicilor din Romania (CMR).

Astfel, Romania are mortalitatea prin cancer cea mai mare din Europa, in timp ce incidenta bolii oncologice este cea mai mica.

"Este un paradox ca in Romania sa avem cea mai mica incidenta a cancerului, dar cea mai mare mortalitate prin aceeasi boala, dovada ca sistemul de depistare precoce nu functioneaza. Mortalitatea prin cancer de col este de trei ori mai mare decat in Europa, iar cea de cancer de san este mai mare de 3,5 ori", a precizat Astarastoae.

Potrivit presedintelui CMR, bolile cronice sunt principala problema de sanatate publica, iar incidenta lor este in continua crestere, mai ales in regiunilor sarace in resurse si asupra persoanelor cu statut socio-economic scazut. De asemenea, Astarastoae a apreciat ca in Romania resursele sunt alocate inechitabil, in functie de paturile de spital, ceea ce creaza inechitate in tratarea bolnavilor.

“E vorba de cel mai mic numar de cazuri noi”, a precizat din capul locului medicul Adriana Melnic, directorul executiv al Societatii Romane de Cancer Cluj-Napoca.

Depistarea precoce la care face referire Astarastoae se refera mai ales la trei  tipuri de teste screening: pentru depistarea cancerului mamar, de col uterin si a cancerului colo-rectal.

“Screening-ul pentru cancer de col uterin se face de doi ani in Romania, in timp ce tarile europene il practica de doi ani. Celelalte doua nu se fac inca deloc. La nivelul Clujului stam mai bine decat in alte judete, Institutul Oncologic I. Chiricuta si Societatea Romana de Cancer au demarat acel proiect de screening de col uterin, insa, in alte judete, aceste teste nu se fac deloc”, a precizat specialista clujeana.

Daca pacientele care se tem de un cancer mamar merg, totusi, la medic intr-o oarecare masura in timp util, cei care ar putea avea cancer colo-rectal nu se duc aproape deloc.

“Prima cauza a neprezentarii la medic la primele simptome sau chiar preventiv este lipsa de informare. Mai sunt apoi cei care amana. Exista un studiu care scoate la iveala ca femeile nu ajung la timp la medic pentru ca se pun pe ultimul loc pe lista de prioritati. Amana. Ma duc cand o sa am timp, am copii, cumparaturi, muraturi si, apoi, afla de la doctor ca au ajuns prea tarziu”, atrage atentia Melnic.

Mai sunt apoi si miturile, vorbele purtate din generatie-n generatie menite sa ne “ocroteasca” de pericolele stiintei.

“Melanomul malign, cancer de piele, este cea mai raspandita forma de cancer, insa la noi inca se mai crede ca e bine sa nu atingi, asa ca pacientii nu vin sa le prezinte medicului la timp. Problema apare mai mult din cauza expunerii la soare. Mai este foarte periculos sa crezi ca trebuie sa mergi la doctor numai daca simti ceva. Femeile de peste 50 de ani, poate chiar si cele de 40 de ani ar trebui sa isi faca un control anual pentru depistarea cancerului la san”, recomanda medicul.

Un alt pericol de acest fel ii pandeste pe parintii copiilor bolnavi de cancer.

“In cazul cancerului pediatric, ultimul lucru care care parintii s-ar gandi e ca aceasta boala ar putea ajunge la copilul lor. Amana psihologic vizita la medic, in timp ce atat ei, cat si profesorii ar trebui sa fie foarte atenti ca micii pacienti sa ajunga cat de repede la control”, avertizeaza medicul clujean.

O mare responsabilitate in aceast context o are si Ministerul Sanatatii, dupa cum atrage atentia medicul oncolog Florian Nicula, specialist in cadrul IOCN.

“In cazul nostru, femeile nu vin la screening pentru ca nu sunt invitate. Minsiterul Sanatatii ar trebui sa finanteze screening-uri, asa cum recomanda si Comisia Europeana si, apoi, sa le trimita acasa vouchere gratuite, iar ele sa vina la noi la control. Asa ceva nu se intampla decat in foarte mica masura”, explica medicul oncolog.

In 2013 au fost inregistrati la Directia de Sanatate Publica (DSP) Cluj aproximativ 17.000 de persoane diagnosticate cu cancer.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro