Norme Coca 2023 - 2024

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Dorel Săndesc a declarat marți într-o conferință că România are cel mai mic număr de medici la mia de locuitori din Europa și consideră că din punct de vedere medical țările sărace dau țărilor bogate mult mai mult decât primesc.

Foto: (c) CONSTANTIN DUMA / AGERPRES ARHIVA

"România se confruntă cu un deficit serios de personal medical. Potrivit datelor existente în ultimii 7 ani au plecat din România aproximativ 15.000 de medici. Statisticile recente arată că numărul medicilor a scăzut la sub 1,9 la 1.000 de locuitori, ceea ce înseamnă cel mai mic număr de doctori raportat la mia de cetățeni din toată Europa. Practic în acest moment România are mai puțini doctori decât Republica Moldova. Consider că în acest moment țările sărace din Europa dau mult mai mult țărilor bogate decât primesc în ceea ce privește sistemul sanitar. Trebuie luate niște măsuri în acest sens. Nu o să cerem plata per capita, pentru fiecare medic și asistent medical care părăsește România dar credem că Europa conștientizând această problemă majoră trebuie și poate să ia măsuri compensatorii și acestea se referă în principal la alocare specifică, directă și importantă a unor fonduri pentru infrastructura de sănătate din România. Europa cred că este obligată să aloce specific bani pentru acest lucru", a susținut Săndesc.

Potrivit acestuia motivul pentru care pleacă medicii români să muncească în străinătate nu este numai cel legat de bani ci și de condițiile de muncă din spitale.

Secretarul de stat a arătat că Ministerul Sănătății a declanșat un proces de adaptare a curriculei europene de pregătire în rezidențiat și va completa programele de supraspecializări pe domenii deficitare cum ar fi terapia intensivă.

"Sunt în curs modificarea rezidențiatului astfel încât rezidenții să poată să fie plătiți pentru gărzile făcute pentru anul I ceea ce nu exista până în prezent, erau plătiți din anul IV sau V, posibilitatea să își desfășoare activitatea și în alte spitale decât cele universitare. Ministrul Sănătății a decis crearea unui grup de lucru pentru a găsi soluții de creștere a veniturilor medicilor", a mai spus secretarul de stat.

El a reamintit că Ministerul Sănătății își propune să finalizeze lista de medicamente compensate și gratuite până în luna octombrie.

"Propunem ca adaptarea listei să fie un proces continuu, iar criteriile să fie transparente și clare", a afirmat Săndesc.

AGERPRES/(A-autor: Roberto Stan, editor: Antonia Niță)

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro