Norme Coca 2023 - 2024
România ocupă penultimul loc în Uniunea Europeană atunci când vine vorba de numărul de medici raportat la populaţia ţării. Asta se arată în ultimul raport al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) dat publicităţii şi publicat de The Telegraph.

Foto: Mediafax // Ana Poenariu

Potrivit datelor OCDE, în România există 2,5 medici la mia de locuitori, sub media europeană de 3,4 şi sub nivelul altor ţări din UE, cum sunt Franţa, Germania, Spania şi Italia. Mai prost decât ţara noastră la acest capitol stă Polonia, cu 2,2 medici la o mie de locuitori

Exodul medicilor este principalul motiv pentru care în România există atât de puţini medici la mia de locuitori. Cele mai recente date ale Colegiului Medicilor din România (CMR) arată că la fiecare patru ore un medic român alege să plece la muncă în străinătate. Potrivit celor mai recente cifre ale CMR, din 2007 şi până la sfârşitul anului 2013, peste 14.000 de doctori au părăsit ţara.

Lideri ai unor asociaţii ale medicilor: ”Deficitul în domeniu sanitar pune vieţile cetăţenilor în pericol”

Datele raportului Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), care reprezintă naţiunile dezvoltate ale lumii, mai arată că şi Marea Britanie are mai puţini medici pe locuitori decât media europeană. Media medicilor este de 2,8 la o mie de locuitori.

Lideri ai unor asociaţii ale medicilor britanici atrag atenţia că deficitul în domeniu pune vieţile în pericol şi exercită o "presiune incredibilă" asupra serviciilor. The Telegraph mai notează că dezechilibrele se menţin în ciuda eforturilor depuse de Marea Britanie în ultimii ani pentru a recruta mai mulţi medici.

Statisticile arată că Marea Britanie are mai puţini medici la o mie de locuitori decât unele ţări foste comuniste, cum ar fi Lituania şi Republica Cehă. Grecia are de peste două ori mai mulţi medici la o mie de locuitori decât Marea Britanie, se arată în raport.

Experţii atrag atenţia asupra "deficitului acut" de doctori în departamentele de medicină generală şi de accidente şi urgenţe. Raportul OCDE subliniază, totodată, că numărul medicilor din Marea Britanie a crescut din anul 2000 mult mai rapid decât orice altă ţară din UE, majorându-se cu 50% între anii 2000 şi 2012.

Ca rezultat, numărul medicilor practicieni la o mie de locuitori a ajuns la 2,8 de la 2, scrie în documentul amintit. "Cu toate acestea, nivelul se află sub media UE care este de 3,4 doctori la o mie de locuitori", adaugă raportul.

Documentul scoate în evidenţă faptul că majorarea numărului de medici din Marea Britanie în primii ani ai deceniului trecut se poate pune pe seama personalului care a venit din străinătate.

Datele arată că Grecia are cea mai mare proporţie de medici, cu 6,2 medici practicieni la o mie de locuitori, urmată de Austria cu 4,9 la mie, Germania patru medici la mie, în timp ce Italia are 3,9 la mie, Spania 3,8, iar Franţa 3,3 medici la o mie de locuitori.

Polonia are cel mai mic număr de medici raportat la totalul populaţiei, indică raportul, cu 2,2 medici la o mie de locuitori. România şi Slovacia au fiecare 2,5 doctori la o mie de locuitori, în timp ce Irlanda are 2,7 la mie.

Un purtător de cuvânt al Departamentului Sănătăţii de la Londra a ţinut să menţioneze că, "în acest an, NHS (sistemul medical din Marea Britanie) a fost considerat cel mai bun sistem de sănătate la nivel mondial. În prezent, sunt cu 8.300 mai mulţi medici în spitale şi cu 1.000 mai mulţi generalişti lucrând în Marea Britanie decât în urmă cu patru ani", încheie cotidianul The Telegraph.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro