România este principalul „furnizor” de doctori pentru Germania, destinaţie preferată de tinerii absolvenţi de medicină sau de medicii rezidenţi aflaţi la începutul carierei. Însă nu doar aceştia îşi croiesc drum spre spitalele nemţeşti, unde se face medicină de vârf, ci şi specialiştii, aşa cum e cazul neurologului George Crivac, care a părăsit România în urmă cu trei ani, în ciuda faptului că avea deja un rezidenţiat făcut aici.

Neurologul care a renunţat la România pentru a face medicină de vârf în Germania: „Nu mă mai gândesc la ce pun mâine pe masă!”

Condiţiile neprielnice de lucru l-au determinat să plece din sistem, fără prea multe regrete. „In clinica de neurologie unde lucrez nu se pune niciodată problema incapacităţii de a efectua un CT (computer tomograf, n.r.) sau un RMN atunci cand situaţia o impune. In Bucureşti, tomografele din spitale sunt mai mult stricate. E un pericol zilnic de mapraxis”, a povestit, pentru adevarul.ro, medicul care lucrează la Vinzenz von Paul Hospital.

Spune că şi leafa prea mică a contat atunci când a decis să plece. „Nu aveam stabilitatea zilei de mâine. Aici am un salariu care te scuteşte de alte întrebări gen cu ce îmi plătesc chiria la garsonieră, ce mănânc mâine, cu ce plătesc facturile”, adaugă neurologul.

Condiţii din ce în ce mai dure la angajare

Nu i-a fost greu să se adapteze la condiţiile de lucru din spitalul german. Colaborează bine cu ceilalţi medici din echipă, e mulţumit că acolo se pune accent pe multidisciplinaritate şi este convins că în ţara sa adoptivă poate face medicină de vârf.

Referitor la tendinţa medicilor de a pleca în Germania încă din primul sau al doilea an de rezidenţiat, George Crivac susţine că nemţii pun condiţii din ce în ce mai dure, astfel că cei care vor să lucreze în acest sistem trebuie să fie foarte bine pregătiţi pentru a fi acceptaţi.

Spre exemplu, condiţiile dure i-au determinat pe unii medici români să se întoarcă în sistemul românesc. Principala barieră este cea legată de limba străină. „Foarte mulţi medici români au plecat în Germania fără să cunoască suficient germana. Dacă acum cinci ani nu se cereau cunoştinţe de limba germană, în urmă cu doi ani s-a instituit o altă regulă. Cei care voiau să lucreze în sistem erau nevoiţi să cunoască germană la nivel intermediar. Acum, spre exemplu, este posibil să li se impună cunoştinţele de limbă germană la nivel avansat”, a explicat medicul neurolog.

Reţeta succesului în spitalele din Germania 

Concret, peste 3.000 de doctori români îşi desfăşoară activitatea în unităţile sanitare din Germania, cei mai mulţi preferând să facă chirurgie. „Din păcate, aici se cere deja experienţă pe chirurgie, iar cele mai uşor de găsit locuri de muncă sunt în domenii precum neurologia, psihiatria sau medicina internă”, continuă specialistul.

În ceea ce priveşte felul în care sunt văzuţi medicii pregătiţi în România, doctorul George Crivac spune că, cel puţin până în acest moment, impresia este una foarte bună.

„Deficitul este destul de mare şi în Germania, însă condiţiile de angajare se înăspresc. Cu alte cuvinte, neamţul nu renunţă la calitate în favoarea cantităţii, lucru deja ştiut în toată lumea. Aceasta este reţeta suceesului”, a conchis Crivac

Peste 31.000 de doctori străini în spitalele nemţeşti

Numărul de doctori străini care practică meseria în Germania a crescut cu 120% în ultimul deceniu, la peste 31.000. Aceşti doctori tineri acoperă o nevoie vitală pentru Germania, unde scăderea natalităţii a creat o lipsă de doctori.

Aproximativ 44% dintre doctorii germani au vârste de peste 50 de ani şi sunt tot mai puţini doctori tineri germani care doresc să le ia locul, în condiţiile în care pot câştiga salarii mai mari în Elveţia sau pot beneficia de un program mai redus de lucru în Scandinavia.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro