Norme Coca 2023 - 2024

România are o rată a mortalitătii prin tuberculoză de 6,4% la fiecare 100.000 de locuitori, peste media europeană de 5,3%, clasându-se pe locul 6 în Europa la acest capitol din 17 tări europene, conform ultimelor date ale Institutului de Sănătate Publică.

Cu toate acestea, numărul românilor diagnosticati anual cu tuberculoză este în scădere ca urmare a activitătilor implementate de către Programul National de Control al Tuberculozei.

Dacă în anul 2011 s-au înregistrat 18.215 cazuri noi si recidive, în anul 2013 numărul s-a ridicat la 15.382 cazuri, incluse fiind si recidivele bolii, conform datelor Societătii Române de Pneumologie.

Situatia rămâne în continuare gravă, în conditiile în care, în tară, se înregistrează zilnic 55 de cazuri de tuberculoză, iar în fiecare zi patru români îsi pierd viata din cauza acestei boli totusi curabile, ceea ce înseamnă între 1.200 — 1.500 de decese pe an.

Mai mult, conform Societătii Române de Pneumologie, frecventa bolilor pulmonare este la fel de mare ca si a celor cardiace si generează tot atâtea cheltuieli ca si bolile de inimă. Până în anul 2011, datele arătau că 6% din români au astm, 8-10% au o altă boală de plămâni numită BPOC, iar procentul de cancere în spitalele de pneumologie este în jur de 40-50%.

"În data de 24 martie, la nivel mondial, se marchează Ziua de Luptă Împotriva Tuberculozei si este important cu această ocazie să atragem atentia publicului asupra faptului că tuberculoza este o maladie infectioasă transmisibilă prin aer. De cele mai multe ori, tuberculoza atacă plămânii, iar această formă a maladiei este cea mai periculoasă întrucât, în timpul tusei, strănutului, vorbirii sau scuipatului, bolnavii elimină în aer microbi cunoscuti drept bacilii de tuberculoză (MBT). Tratamentul medicamentos complex standardizat poate vindeca această boală în majoritatea cazurilor, dacă tratamentul este instituit rapid, înainte ca plămânii să fie prea afectati, este urmat corect si nu este întrerupt înainte de termen', a declarat luni dr. Cristina Popa, medic primar pneumolog, Institutul de Pneumoftiziogie "Marius Nasta", conform unui comunicat remis presei.

Oana-Martha Igrisan, director de comunicare al Asociatiei Române a Producătorilor Internationali de Medicamente, sustine că este important să se atragă atentia nu doar asupra implicatiilor tuberculozei, ci si asupra tuturor bolilor pneumologice care au un impact atât de puternic asupra vietii pacientilor.

"Pentru unele dintre afectiunile pneumologice există tratamente de ultimă generatie care ar contribui vizibil la îmbunătătirea calitătii vietii pacientilor, tratamente care sunt în asteptare pe lista medicamentelor compensate si gratuite de mai bine de 6 ani. Toti acesti pacienti au nevoie de sprijinul nostru si al autoritătilor pentru a le creste speranta de viată si a le reduce suferinta astfel încât să se poată bucura din nou de viată', a declarat Oana-Martha Igrisan.

 Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro