Pentru al patrulea an la rând, Olanda a fost votată ţara cu cel mai performant sistem sanitar din UE, în ceea ce priveşte indicele de consum european pentru serviciile de sănătate, cu un punctaj de 870 puncte din maxim 1.000. Cum era de aşteptat, serviciile de sănătate din România sunt pe roşu la toate rezultatele tratamentelor, inclusiv în mortalitatea infantilă.
Anul acesta, România se află pe locul 34 din 35 în ceea ce priveşte indicele de consum european pentru serviciile de sănătate, cu un punctaj de 478 puncte din maxim 1.000. Anul trecut, ne-am clasat pe locul 32 din 35, cu 489 puncte.
La polul opus, lidera clasamentului, Olanda, este urmată de Elveţia, Islanda, Danemarca şi Norvegia.
"Inechitatea dintre Europa bogată şi cea săracă este în evidentă creştere", explică dr. Arne Bjornberg, preşedinte HCP şi şeful cercetării, care face câteva recomandări României pentru îmbunătăţirea situaţiei.
"Serviciile de sănătate din România reflectă situaţia generală sumbră de zi cu zi,consideră dr. Bjornberg. Totuşi, echitatea la nivelul de bază pare să nu scadă, deşi mita pentru doctori constituie un tipar consacrat. Pacienţii români pot profita de reţetele electronice şi de informaţiile de pe internet în ceea ce priveşte produsele farmaceutice
Când România, alături de Bulgaria şi Serbia, este pe roşu la toţi indicatorii privind rezultatele, situaţia este alarmantă. Pe termen scurt, în centrul atenţiei trebuie să fie menţinerea funcţiilor de bază, cum ar fi mortalitatea infantilă scăzută. Dar nici măcar aceste calităţi nu par să fie sigure în România de astăzi".
Încă de la început, din 2005, EHCI a devenit un „standard în domeniu“ pentru monitorizarea serviciilor de sănătate moderne. Indicele este calculat printr-
o combinaţie de statistici publice, sondaje printre pacienţi şi cercetări independente efectuate de Health Consumer Powerhouse Ltd, o companie privată cu sediul în Suedia.
Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
(Eveniment cu prezenta fizica)