Norme Coca 2023 - 2024

România este ţara cu cel mai mic salariu din Uniunea Europeană în rândul cadrelor medicale.

Cu un salariu minim pe lună pentru medici de 373 euro şi unul maxim de 874 euro, România este cu mult în spatele unor ţări precum Danemarca sau Belgia. De exemplu, în Danemarca, salariul minim pentru un cadru medical este de 8.333 euro, iar cel maxim ajunge şi la 13.333 euro.

Pe lângă faptul că suntem ţara cu cele mai mici salarii în rândul personalului medical, România are şi cele mai mici alocări de fonduri pentru cheltuielile din sistemul medical. Ponderea cheltuielilor cu sistemul de sănătate a depăşit 11% din produsul intern brut în patru state din Uniunea Europeană (Franţa, Germania, Olanda şi Danemarca), aproape dublă faţă de suma alocată în România (4% din PIB).

„Timp de mulţi ani, sistemul medical din România a fost subfinanţat. Bugetul național este împărțit între interesele politice și alte nevoi ale economiei noastre lente. Cheltuielile pe cap de locuitor sunt printre cele mai scăzute din Europa, primând ineficiența și corupția. Personalul medical de excepție lucrează în echipe insuficiente și clădiri prost întreținute. Profesorii și managerii de departamente ar putea avea salarii de cincizeci de ori mai mari în străinătate, aşa că nu ne surprinde exodul cadrelor medicale din ultimii ani”, spune Zahal Levy, preşedintele unei societăţi de asigurări private internaţionale.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro